Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Световната банка прознозира спад в икономиката на България
9 Април 2020
Според икономическа прогноза на институцита българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година
Световната банка прогнозира, че България ще изпадне в рецесия през 2020 година заради кризата с Covid-19. Според пролетната икономическа прогноза на институцита за регион Европа и Централна Азия, българската икономика ще отбележи спад от 3,7 на сто тази година. За 2021 година обаче е прогнозиран ръст от 3,9 на сто.

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от кризата с Covid-19, смятат от Световната банка. Оттам предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система.

Безработицата расте много бързо вследствие на ограниченията, въведени с цел овладяване на разпространението на коронавируса, допълват експертите и описват ситуацията с краха на туризма и на ресторантьорската индустрия. Също така в анализа е посочено, че има сериозна опасност да станем свидетели на огромен ръст на необслужваните кредити в банковата система.

Докладът е изготвен преди актуализацията на бюджета и не коментира мерките, които ще бъдат предприети за подпомагане на бизнеса и гражданите чрез нея.

Въпреки това от Световната банка прогнозират ръст на икономиката ни от 3,9%догодина. През 2020 инфлацията ще бъде около 1,4%, а догодина ще се повиши до 2,1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.