Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Споразумението между САЩ и талибаните просъществува само 4 дни
4 Март 2020
Най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити при атаки на талибаните през изминалата нощ. В отговор САЩ нанесоха въздушен удар
Най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити при атаки на талибаните през изминалата нощ, съобщиха представители на местните власти, цитирани от Франс прес.

Това се случва само няколко часа след телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и политическия лидер на талибаните молла Абдул Гани Барадар, отбелязва агенцията.

"Талибанските бойци атакуваха най-малко три предни поста на армията в окръг Имам Шахиб в провинция Кундуз и убиха 10 войници и четирима полицаи", съобщи Шафиула Амири, член на провинциалния съвет на Кундуз. В провинция Урузган при атаки на талибаните са убити шестима полицаи и са ранени други седем, каза Зергай Ебади, говорител на губернатора на провинцията.

В отговор Съединените щати нанесоха въздушен удар по талибани в южната афганистанска провинция Хелманд, съобщи говорител на американските въоръжени сили в Афганистан, цитиран от Ройтерс.

Това е първото по рода си нападение след подписаното в събота в Доха, Катар, двустранно споразумение между САЩ и талибаните, което предвижда евентуално изтегляне на американските войници от Афганистан. При подписването му талибаните обявиха, че прекъсват военните си операции.

Американският военен говорител, полковник Сони Легът, написа в "Туитър", че талибански бойци са атакували контролен пункт на афганистанските сили за сигурност и ударът от въздуха е бил отбранителен с цел прекратяване на нападението. Вашингтон желае мир, но призовава талибаните да спрат "ненужните атаки" и да се придържат към ангажиментите си по споразумението, допълни той.

Доналд Тръмп каза, че е останал доволен от телефонния си разговор с молла Абдул Гани Барадар. Смята се, че Тръмп е първият президент на САЩ, разговарял пряко с водач на талибанското движение.

Тръмп определи като "много добри" отношенията си с молла Барадар. "Днес проведохме хубав дълъг разговор и знаете ли, те искат да спрат насилието. Те също биха искали да спрат насилието", каза Тръмп пред репортери. "Мисля, че всички ние имаме много общи интереси", заяви президентът.

Молла Барадар уверил Тръмп, че ако САЩ спазват споразумението, ще имат с талибаните "положителни двустранни отношения".

Ще се разберат ли талибаните и афганистанските власти

Талибаните обявиха, че няма да преговарят с правителството в Кабул, докато не бъдат освободени около 5000 техни съмишленици от афганистански затвори. Това каза на 2 март говорител на талибаните. Според подписаното споразумението между САЩ и талибаните - двете страни се ангажираха да работят за освобождаване на политическите затворници и военнопленниците като мярка за изграждане на доверието. Споразумението прикани афганистанското правителство да освободи към 5000 талибани, а талибаните - да пуснат на свобода към хиляда души, лоялни на правителството.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани, който не бе страна по тези преговори, отхвърли това искане. Говорител на Гани каза, че освобождаването на затворници не може да бъде условие, а трябва да бъде тема на преговори.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
05 Mar, 2020 | 14:15

Номера от цирка!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.