Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ердоган към Борисов: Обещахте, че ще бъдат отпуснати 6 млрд. евро. Сега разговаряхме и обещахте 1 млрд. eвро. Кого залъгвате?
3 Март 2020
Турският президент отказа тристранна среща с Мицотакис и Борисов в София
„Обещахте, че в рамките на една година ще бъдат отпуснати 6 млрд. евро, но не на нас, а на неправителствените организации. Сега разговаряхме и обещахте 1 млрд. eвро. Кого залъгвате? Република Турция, която е изразходвала до момента 40 млрд., ще работи и ще ги намери сами. ЕС продължава да налага двоен стандарт". Това заяви турския президент Реджеп Ердоган  по адрес на ангажимента на ЕС след срещата си с Бойко Борисов в Анкара. Двамата разговаряха на четири очи, след което последва работна вечеря с делегации от двете страни, съобщава КРОСС.

"Турция продължава да прилага международна закрила за онези, които търсят помощ от нея. Мигрантите са свободни да вървят и да изберат друга страна. Тук не става въпрос за локални закони, а за международни, според които е незаконно насилственото задържане на дадена територия", заяви Ердоган.

„Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а друг е тежко ранен. Шарл Мишел обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, което прилагат гръцките власти на мигрантите", заяви Ердоган. Тази информация обаче бе отречена от гръцките власти. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза, че видеоклип, за който се твърди, че показва смъртта на сирийски бежанец на гръцката граница, е фалшив.

"Искам да изразя удовлетворение от адекватната позиция на моя приятел Бойко Борисов. С България имаме добра система на солидарност и сътрудничество. Това трябва да пример за всички страни на ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, от която е част. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и да им честитя утрешния национален празник", допълни Ердоган.
 
Той определи по българската позиция по проблема като „здравомислеща”.

Бойко Борисов използва възможността да благодари на Турция за това, че в следващите дни поетапно Анкара ще изпрати медицински приспособления в случай на разпространение на коронавируса.

По отношение на сирийския конфликт, българският премиер приветства желанието на Турция и Русия да намерят дипломатическо решение за кризата. "Освен жертвите и стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че спазвате твърдо споразумението с Европейския съюз", допълни Борисов.

"Положихме усилия да направим тристранна среща в София. Някои мои колеги не се сдържат да пускат в мрежите становища. В същото време президентът беше готов да дойде в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща. Но моята покана седи. Аз съм убеден, че рано или късно с нашите европейски партньори трябва да проведем такава среща. Не всички виждат огромната хуманитарна опасност", заяви премиерът Борисов. Той смята, че колкото по-рано се проведе подобна тристранна среща, толкова по-добре.

"Убеден съм само чрез разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия и, много важно нещо, спазването подписаните споразумения. Споделената тежест е основен принцип на ЕС. Благодаря на президента на Ердоган, че прие поканата да дойде в София, но и той ме разбра, че не мога без гръцкия колега да я приведем. Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които стоят по границата", отсече Борисов.

"До голяма степен ситуацията с бежанците е заради неизпълнени ангажименти. Още повече положението, което стана днес на границата, убийството на двама и тежкото раняване на друг, влоши още повече положението. Те не зачитат международното право. Те сигурно си мислят, че Турция ще поемат отговорността за тях още 19 години, но такъв процес вече няма, не съществува", отсече Ердоган.

Борисов обаче изрази оптимизъм, че ще бъде намерено мирно и дипломатично решение още в следващите няколко дни или седмици.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.