Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриха "Турски поток"
8 Януари 2020
Събитието се ръководи лично от президента Реджеп Тайип Ердоган, който е поканил персонално и високопоставените си гости
Събитието се ръководи лично от президента Реджеп Тайип Ердоган, който е поканил персонално и високопоставените си гости - българския премиер Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин и сръбския държавен глава Александър Вучич.

Заедно с Борисов в Истанбул са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Премиерът Бойко Борисов ще вечеря с руския президент Владимир Путин в Истанбул след церемонията по откриване на "Турски поток", съобщи самият той пред медиите в самолета на път за мегаполиса. Очаква се разговорът да е тежък.

От страна на САЩ не е имало никаква интервенция да не ходи в Истанбул, подчерта той. Борисов изрази убеденост, че след година визите за САЩ ще паднат.

Прокурор Джесика Ким, която идва да ни помага в областта на правосъдието, ще ни съветва за индивидуалнта конституционна жалба. В САЩ на година имало по 14 хиляди жалби, от кото системата на случаен принцип избира десетина. Нещо подобно се обмисля и за България.

Очакванията за тежък разговор с Владимир Путин идват след острата критика на руския президент срещу България от 4 декември 2019 г, когато той обвини София, че забавя изпълнението на продължението на газопровода "Турски поток" на своя територия. Тогава Путин предупреди, че Русия ще намери други възможности за реализацията на "Турски поток", ако България не иска.

"Сръбският участък на газопопровода от границата на България до Унгария е почти готов. Около 90% вече са положени тръбите, 80% от тях са почти готови. Това, което ние виждаме, независимо от многократните заявления и многократните молби от руска страна за обезпечение на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа директно и публично - много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа".

Още същия ден Борисов реагира нервно: "Путин не е информиран правилно. Към 160-170 км вече има построени, изкопани и се полагат тръби. Ние, за разлика от Сърбия, Турция и Русия, спазваме правилата на ЕС. Правим това, за да не стане като с "Южен поток". Ние по-бързо от това - по 4-5 км на ден, не можем да направим".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.