Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция спира военните действия в Сирия за 120 часа
18 Октомври 2019
През това време САЩ ще помогне на кюрдските сили да се изтеглят от така наречените безопасни зони
Турция ще замрази за 120 часа военните действия в Сирия. През това време САЩ ще помогнат на кюрдските войски да се изтеглят. Това обяви вицепрезидента на САЩ Майк Пенс след срещата си с турския президент Ердоган, съобщава КРОСС.

Седмица след влизането на турските войски в Сирия, Турция и Съединените щати постигнаха споразумение за спиране на огъня. През това време ние ще помогнем на кюрдските сили да се изтеглят от така наречените безопасни зони. Щом го направят, Турция пое ангажимент да спре перманентно огъня, заяви той.

Демаркационната линия, извън която те ще бъдат изведени, ще се простира на около 30 километра южно от границата на Сирия с Турция
Една от целите на турската офанзива бе да изтласка кюрдските бойци от границата и да създаде „безопасна зона“ за преселване на сирийски бежанци.

По-късно Пенс обясни, че „президента Тръмп е много благодарен на президента Ердоган за взетото решение“.

Макар все още да няма официално изявление от т.н. Народни отряди за защита, американският вицепрезидент съобщи, че е говорил с тях и те са съгласни да започнат изтеглянето.

Съединените щати не планират въвеждането на допълнителни санкции срещу Турция заради Сирия. Той допълни, че Доналд Тръмп е готов да оттегли икономическите санкции, въведени срещу Анкара, в зависимост от прекратяването на огъня в Сирия.

Почти три часа продължиха разговорите между турската и американската делегации при затворени врати в Анкара.

Тя бяха предшествани от среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.