Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Страшен тайфун удари Япония
13 Октомври 2019
Най-малко 11 души са загинали. Около 7,3 милиона японци бяха призовани от властите да се евакуират
Най-мощният от десетилетия тайфун Хагибис, който премина през източната и централната част на Япония, отне живота на най-малко 11 души. По последни данни ранените са над 120, а над 12 души са в неизвестност. Това съобщиха официални японски източници, цитирани от Франс прес. Бурята донесе безпрецедентни по количество валежи и предизвика смъртоносни наводнения и свлачища. Хора бяха погребани под свлачища или се удавиха в наводнените си домове и в отнесени от придошли води автомобили.

Около 7,3 милиона японци бяха призовани от властите да се евакуират. Няколко десетки хиляди изпълниха съветите на властите и бяха настанени във физкултурни салони и зали, където им бе осигурена храна, вода и завивки.

Рекордни количества дъждове предизвикаха преливане на реки и свлачища. Спасителни операции се провеждат в много части от страната.

Големи наводнения има в района на централния град Нагано, където се скъса дига и р. Чикума се разля в жилищна зона, предаде Франс прес. Бедстващи местни жители размахваха кърпички от балконите си към хеликоптери на Ен Ейч Кей и на японските сили за самоотбрана.

От въздушни кадри се виждаха затънали във вода високоскоростни влакове в депо в Нагано. По данни на правителствения говорител Йошихиде Суга 376 000 жилища са без електричество, а 14 000 без вода.

Вниманието сега е насочено към Фукушима, където Токийската електрическа компания съобщи за нередности в отчитането от сензорите, следящи водата в АЕЦ "Фукушима Даичи", която бе поразена през 2011 г. от земетресение и цунами.

Според правителството това може да се окаже най-силната буря, преминала през Токио от 1958 година. "Хагибис", което означава "бързина" или "скорост" на един от езиците, говорени във Филипините, достигна главния японски остров Хоншу. Малко след това в Токио бе отчетено и земетресение с магнитуд 5,7.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.