Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След евроизборите - правителството в Австрия падна, Гърция пред предсрочни избори
27 Май 2019
За първи път в Австрия парламентът гласува вот на недоверие на правителството
За първи път в Австрия парламентът гласува вот на недоверие на правителството. Социалдемократическата опозиция и лявата партия „Листа сега“ бяха подкрепени в гласуването днес от крайнодясната „Партия на свободата“, доскоро коалиционен партньор на канцлера Себастиан Курц, съобщава БНР.

Предстои президентът Александър Ван Дер Белен да назначи служебен премиер, който да предложи свои служебни министри. Временното правителство ще управлява в Австрия до провеждането на предсрочните парламентарни избори през септември.

До разпадането на коалицията между консерватори и крайна десница се стигна след разкритието на предполагаема корупционна схема за партийно финансиране, станала известна във видеозапис с бившия вицеканцлер и лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе, който бе принуден да подаде оставка и от двата поста.

Премиерът Алексис Ципрас обяви, че свиква извънредни парламентарни избори час след като изгуби от консерваторите както евровота, така и местните избори. Очаква се предсрочният вот да се състои на 30 юни. Ципрас отложи официалното подаване на оставка след втория тур на местния вот в неделя.

Дори консерваторите от "Нова Демокрация" не са очаквали победа с над 9%, заявиха депутати от опозицията. "Изгубихме битката, но не и войната", коментират от централата на СИРИЗА.

Според частичните резултати досега "Нова Демокрация" достига 33% и седем евродепутати, следвана от СИРИЗА с 23% и шестима евродепутати.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.