Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Още в 21 държави на ЕС има избори днес
26 Май 2019
В останалите седем – Великобритания, Холандия, Ирландия, Чехия, Латвия, Малта и Словакия, избирателите вече имаха възможност да гласуват
В 21 държави се провежда вотът за следващия Европейски парламент. В останалите седем – Великобритания, Холандия, Ирландия, Чехия, Латвия, Малта и Словакия, избирателите вече имаха възможност да гласуват в предишните дни от 23-ти май насам. Първите официални резултати от всички гласувания ще бъдат ясни в късните часове в неделя и рано в понеделник. 

За свои представители в Европарламента гласуваха избирателите в Латвия, Малта и Словакия. В Чехия завърши  вторият ден от изборите. Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

В много държави гласуването се провежда официално днес, но избирателите имаха възможност да дадат своя вот предварително. В Естония за първи път това се случи онлайн. Също така в някои държави европейският вот съвпада с референдуми или друг вид избори, но на местно ниво. Такъв е случаят в Испания, където ще има регионални избори в някои автономни местности и избори за съветници в някои градове. В Гърция също се провеждат различни видове избори на местно ниво, което дава надежда за по-голямо участие и на европейския вот. 

Интересът към евроизборите спада всеки следващ път, като през 2014 година общо за целия Европейски съюз активността беше 42,61 на сто, на 89,6 на сто от избирателите в Белгия бяха отишли до урните. За сметка на това имаше държави, в които активността е под 15%. 

Въпреки че за някои държави са известни резултати от екзит пол, първите обобщени прогнози ще станат ясни късно вечерта. Официални резултати, макар и предварителни, могат да се оповестяват след приключването на гласуването във всички държави, което означава полунощ българско време или 11 часа централно европейско време, когато затварят избирателните секции в Италия. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.