Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Демонстрантите в Белград блокираха президента в сградата му
17 Март 2019
Александър Вучич вече не е президент, само още не са му го казали, ние ще го информираме за това, каза един от лидерите на сръбската опозиция
Демонстрантите в Белград направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. По думите на лидера на движението Двери Бошко Обрадович те правят "обръч около Вучич".Протестът против управляващите пред сградата продължава. Около нея стоят представители на специалните части, съобщава КРОСС. По данни на "Данас" има спорадични сблъсъци между екипираната за разпръсване на демонстрации полиция с граждани. Репортер на вестника съобщава и за използване на лютив спрей срещу демонстранти в близост до сградата.

Една от организаторките на протеста "Един от пет милиона" Йелена Анасонович призова гражданите да не допуснат Вучич да излезе от сградата. Тя съобщи, че полицията е задържала един младеж, ученик, в дома му и че не е известна причината за това.

Председателят на партия Левица Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба.

Демонстрантите успяха да пробият полицейската блокада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред сградата на президентството. Борко Стефанович съобщи, че в този сблъсък полицията прибягнала към насилие над депутата Бошко Обрадович, лидер на Двери.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още "Данас".
След кратка блокада, на журналистите, отразили пресконференцията на президента Вучич, бе дадена възможност да напуснат сградата.

Лидерът на Народна партия Вук Йеремич заяви, че демонстрантите няма да се разотидат докато президентът Вучич не се обърне към тях. "Очакваме президентът да дойде да разговаря с гражданите", каза тойПо-рано на пресконференцията Вучич заяви, че е готов да разговаря с всички, но не и с Драган Джилас и Вук Йеремич.

"Вучич вече не е президент"

Александър Вучич вече не е президент, само още не са му го казали, ние ще го информираме за това, каза един от лидерите на сръбската опозиция, писателят Синиша Ковачевич, пред събралите се граждани пред президентството, цитиран от Танюг.

Председателят на Демократическата партия и председателстващ Съюза за Сърбия Зоран Лутовац каза пред множеството, че гражданите са искали да слушат заедно пресконференцията на Вучич, но това не им е било позволено, защото беше блокиран камионът с озвучаването, от който трябваше да се предава пресконференцията."Искахме да отговорим на това, което каза, но той реши да се обърне само към своите журналисти, към своите хора, не към всички граждани. Човекът, който разделя Сърбия и го прави и днес, вместо да дойде тук да се обърне към вас, се обръща само към онези, които трябва да разпространяват неговите лъжи", каза Лутовац. Той посочи, че Вучич казва, че иска да разговаря с гражданите, но сега го няма пред тях, а подбира с кого да разговаря, подбира и журналистите, и гражданите. "Един истински президент трябва да чуе всички нас", подчерта Лутовац. Председателят на Народната партия Вук Йеремич на свой ред заяви пред президентството, че обещава на президента Вучич, че "ще падне до Великден".

Вучич: Имам чиста съвест, не се страхувам от демонстрантите

Имам чиста съвест и чисто лице за разлика от представителите на Съюза за Сърбия и затова не се страхувам от демонстрантите заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към народа и пред журналисти, съобщават сръбските агенции.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.