Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Юнкер: Съмнявам се, че Румъния може успешно да председателства ЕС
29 Декември 2018
По думите му за разумни действия са необходими готовност да слушаш другите и силно желание да поставиш собствените дейности на заден план
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнение, че Румъния ще може успешно да изпълни ролята на страна-председател на Съвета на ЕС заради вътрешните си проблеми, съобщи БНР. По думите му, в интервю за вестник "Велт", за разумни действия са необходими готовност да слушаш другите и силно желание да поставиш собствените дейности на заден план. 

Юнкер все пак  признава, че в техническо отношение страната доста добре е подготвена за бъдещата си роля. 

"Румъния технически е много добре подготвена за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на първи януари", казва Юнкер. 

"Смятам обаче, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС", добавя той. 

Предпазливото действие изисква желание да се всушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", казва председзателят на ЕК и добавя, че се съмнява, че случаят е такъв. Според него вътрешнополитическите кавги вътре в Румъния са сигнал, че страната може и да не изглежда като едно цяло на европейската сцена. 

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единството и в Европа по време на председателството на Съвета", смята Юнкер.

В Румъния дясноцентристкият президент Клаус Йоханис съжителства с лявоцентристко парламентарно мнозинство и правителство, доминирано от представители на Социалдемократическата партия. Тази политическа конфронтация, която придобива различни форми, се изостря заради предстоящите президентски избори следващата година. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.