Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напредък по сделката за Брекзит
1 Ноември 2018
Британските и европейски преговарящи са постигнали предварително споразумение по всички аспекти на бъдещето партньорство по отношение на услугите и обмена на данни
Британският премиер Тереза Мей е постигнала договорка с Европейския съюз, която ще даде на финансовите компании на Острова достъп до европейските пазари след излизането на страната от ЕС, предава The Times, цитиран от CNBC. 

Британските и европейски преговарящи са постигнали предварително споразумение по всички аспекти на бъдещето партньорство по отношение на услугите, обмена на данни, посочва британското издание, позоваващо се на свои правителствени източници.

Сделката ще даде на британските компании достъп до европейските пазари дотогава докато британската финансова регулация остане съгласувана с тази в ЕС.  

В резултат на новината, британският паунд поскъпна с 0.5% спрямо щатския долар.

Глобалните банки, които оперират на Острова, трябваше да реорганизират операциите си поради предстоящия брекзит, който ще настъпи през март следващата година.

Много от тях откриха нови централи в ЕС и започнаха да прехвърлят операциите си от Великобритания към континентална Европа, за да си гарантират, че ще могат да продължат да обслужват клиентите си от ЕС, дори ако Обединеното кралство напусне Общността без сделка.

Според материала на The Times, ЕС ще приеме, че Великобритания има „еквивалентна” регулация с тази на Брюксел, и британските финансови компании ще могат да оперират в Европа, така както го правят и сега.

Официални лица от ЕС посочвали преди, че в ЕС съществува система на „еквивалентност”, според която Брюксел може да даде достъп на чуждестранни банки и застрахователи, стига техните домашни регулации да съвпадат с тези на Общността.

Според изданието, това вероятно е и най-добрият шанс за Великобритания.

По тази линия до сега има пренебрежимо малко молби за достъп, тъй като според правилата, достъпът до пазарите може да бъде прекратен едностранно чрез едномесечно предизвестие, пише The Times.

Според изданието, сделката предвижда „еквивалентността” да бъде удължавана и да бъде предмет на по-широки търговски взаимоотношения, които да позволят на ЕС и Великобритания да променят или добавят нови финансови регулации след предварителна консултация помежду си.

Оливър Робинс, съветник по европейските въпроси на Тереза Мей, е останал в Брюксел където продължават преговорите, твърди материалът.

Пет месеца преди напускането на ЕС, бизнес лидерите настояват за постигането на търговско споразумение.

Британският финансов регулатор иска Великобритания да остане близко свързана с ЕС, но без да се налага да прилага всички правила на Общността.

Официално от Великобритания посочиха вчера, че няма финална дата за приключване на преговорите, като се предполага, че това може да се случи до 21-и ноември тази година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.