Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ангела Меркел хвърли оставка
29 Октомври 2018
Решението на 64-годишната Ангела Меркел не е изненада. След звучния шамар, който получиха управляващите в Берлин партии на регионалните избори в Бавария преди две седмици
След 18 години Ангела Меркел се оттегля от лидерския пост на управляващия в Германия ХДС. Това съобщи тя на пресконференция в Берлин, предаде БНР. Меркел обяви още, че няма да се кандидатира на следващите парламентарни избори през 2021 г.

За Ангела Меркел лидерството в партията и канцлерството винаги са вървели ръка за ръка. От днес това вече не е така. На конгреса на ХДС след малко повече от месец председател на управляващите християндемократи няма да е канцлерът на Германия. 

"На конгреса на партията в Хамбург няма да се кандидатирам за председател на ХДС. Този четвърти мандат като канцлер на Германия за мен е последен", обяви Меркел в Берлин.

Решението на 64-годишната Ангела Меркел не е изненада. След звучния шамар, който получиха управляващите в Берлин партии на регионалните избори в Бавария преди две седмици и вчера в Хесен, Меркел пое отчасти отговорността за случилото се. "Убедена съм, че трябва да спрем и да се огледаме. Аз ще го направя. Вчерашният вот е повод за анализ на всичко, което се случи от парламентарните избори преди година до днес."

Този призив на канцлера е адресиран и до партньорите й в кабинета – баварския ХСС и социалдемократическата партия, които – поне за сега – не смятат за необходимо да предприемат персонални промени. Нетипично за нейния стил, Ангела Меркел съвсем ясно заяви: "Избирателите ни казаха право в очите, какво мислят за работата на правителството. Това е ясен сигнал, че така повече не може да продължава. За мен имиджът на кабинета е неприемлив."

Социалдемократите, които снощи заплашиха да напуснат управляващата коалиция, дават срок на консервативния блок на Меркел и Зеехофер до декември да загърбят вътрешнопартийните си конфликти. Именно разногласията между двамата лидери на ХДС и ХСС в миграционната политика предизвикаха серия правителствени кризи в Берлин. Социалдемократите поставиха още с влизането си в коалицията през март условие, че в средата на управленския мандат, т.е. догодина, ще потвърдят или отхвърлят участието си в четвъртия кабинет на Меркел.

Пред журналситите в Берлин Ангела Меркел разсея и бързо появили се спекулации, че ще заеме отговорен пост в Брюксел след изборите за ЕП през май. "На парламентарните избори през 2021 г. няма да се кандидатирам и искам изрично да подчертая, че няма да се стремя към други постове", подчерта Меркел.

Причината за оттеглянето ѝ заради е катастрофалния спад в доверието към християндемократите, което се дължи на миграционната й политика от 2015 г., но и на неспособността ѝ да обедини партньорите в голямата коалиция, която управлява в Берлин от март. Израз на това разочарование дадоха два регионални вота - преди две седмици в Бавария и вчера в Хесен, където и трите управляващи в Берлин партии претърпяха загуби от по над 10% от гласовете. 

Още преди Ангела Меркел да съобщи официално решението си, потенциалните ѝ наследници на поста обявиха един след друг кандидатурите си. Потвърдени са желанията на генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която от близо година е смятана за наследник на Ангела Меркел, както и Йенс Шпан, в момента министър на здравеопазването и един от вътрешнопартийните противници на канцлера.


Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която след вчерашните избори в провинция Хесен вече е представена във всички регионални парламенти в страната, призова Меркел да се откаже и от канцлерския пост. „Това би било едно добро решение за нашата страна“, заяви съпредседателката на популистката партия Алис Вайдел. "Меркел от години повтаря, че лидерският пост в партията и канцлерството вървят ръка за ръка. След като се отказва от партийното лидерство е време да се откаже и от канцлерския пост", смята Вайдел.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.