Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани за пране на пари
26 Октомври 2018
Заместник-главният прокурор Иван Гешев уточни, че двамата са задочно обвинени за участие в престъпно сдружаване на извършване на данъчни, длъжностни и документни престъпления и за пране на пари
Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били задържани тази сутрин във френския град Ница, след издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване, съобщава БНР. Това оповести заместник главният прокурор Иван Гешев като уточни, че двамата са задочно обвинени за участие в престъпно сдружаване на извършване на данъчни, длъжностни и документни престъпления и за пране на пари. Това научи "Хоризонт" от два независими източника в службите. 

Претърсванията на адреси в София и страната продължават. По искане на българските власти, процесуално-следствени действия се провеждат и във Франция, каза още заместник главният прокурор Иван Гешев.

За Баневи е била издадена европейска заповед за арест по разследване на два месеца за престъпен сговор за извършване на данъчни, документи и длъжностни престъпления и за пране на пари. В какво точно са заподозрени Николай и Евгения Баневи простичко обясни заместник - главният прокурор Иван Гешев: 

"Източването на приватизираното предприятие "Полимери". Резултатът на всички е ясен: от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват нула семейства", каза Гешев.

Той отказа подробности за разследването, защото събирането на доказателства продължавало:

"Включително са поискани от европейските ни партньори, в случая френските, да проведат претърсване и други действия на територията на Франция".

За проблеми около приватизацията на “Полимери“ АД се говори от години. Някога едно от големите някога местни предприятия  в Девня, през 2010 година беше обявено в несъстоятелност, а за да предотврати екологична катастрофа, заради тоновете опасни химикали там, правителството вложи милиони, за да бъдат изнесени от завода. Миналата година, провокиран от коментира на семейство Баневи в “Полимери“ отиде премиерът и обяви:

"Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах". Вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата", каза Борисов.

Борисов поиска от главния прокурор хората, съсипали “Полимери“ АД  да понесат отговорността си. След което настъпи следствена тишина,  която приключи с първите арести по аферата.

Николай и Евгения Баневи допълват списъка от последните месеци на разследвани бизнесмени. Първи бяха издирваните хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви. В ареста от повече от месец е алкохолният бос Миньо Стайков.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

един
26 Oct, 2018 | 20:43

Крайно време беше


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.