Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изчезна шефът на Интерпол - издирват го
5 Октомври 2018
64-годишният президент на Интерпол е в неизвестност от 29 септември, когато се е върнал в родината си Китай
Френската полиция е започнала разследване за „изчезване при обезпокоителни обстоятелства“ на Мън Хунвей, съобщиха френски медии. 64-годишният президент на Интерпол е в неизвестност от 29 септември, когато се е върнал в родината си Китай, съобщават съдебни източници.

Полицията е разпитала съпругата на Мън Хунвей, която е подала сигнала за изчезването му. Шефът на Интерпол е живеел със семейството си в Лион, където се намира центърът на организацията.

Според в. „Монд“ най-вероятната хипотеза на разследването е отвличане и временно укриване на Мън от китайските власти за вътрешнополитическо разчистване на сметки и уронване на престижа и кариерата му. Изданието припомня няколко подобни случая с фигури от китайската диаспора, изчезнали временно при подобни обстоятелства.

Видна фигура на Китайската комунистическа партия и бивш заместник-министър на сигурността, Мън Хунвей пое преди две години ръководния пост на Интерпол след французойката Мирей Балестрази.

Избирането му предизвика критиките на правозащитни организации, които обвиняват китайските власти в използване на Интерпол за арестуване на дисиденти, обвинявани в корупция и измами.

Интерпол заявява, че въпросът с "предполагаемото изчезване" на Мън Хунвей е в юрисдикцията на съответните власти във Франция и Китай. От организацията добавят, че генералният секретар, а не Мън, отговаря за всекидневното му управление.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.