Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
24 ранени при сблъсъци в Барселона
30 Септември 2018
3000 полицаи, пристигнаха от цяла Испания, за да изразят подкрепата си за местната полиция. 6000 привърженици на независимостта на региона се включиха в контрадемонстрация и се стигна до сблъсъци
Двайсет и четирима души пострадаха и шестима  бяха арестувани при сблъсъци в центъра на Барселона. 3000 души, предимно полицаи, пристигнаха от цяла Испания, за да изразят подкрепата си за местната полиция в действията й срещу каталунските сепаратисти. 6000 привърженици на независимостта на региона се включиха в контрадемонстрация и на няколко пъти се стигна до сблъсъци с полицията.

Повод за поредните вълнения е  годишнината от обявения от Мадрид за незаконен референдум за отделяне на Каталуния. Той се проведе на 1 октомври миналата година и твърдата намеса на полицията доведе до противоречиви реакции в Испания и в чужбина. Последва обявяване на независимост, а после месеци наред Каталуния се управляваше от Мадрид. Изборите, обаче, пак бяха спечелени от сепаратистките партии. 
Впоследствие в Мадрид се смени правителството и премиерът Педро Санчес декларира готовност за диалог с каталунските власти, които обаче продължават да искат самоопределение на областта. Около годишнината от референдума напрежението отново се повиши.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.