Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Исторически референдум в Македония
30 Септември 2018
Той може да сложи край на 27-годишния спор за името на държавата
В Македония днес ще се проведе референдум за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната, съобщава БНР. До провеждането на консултативния референдум се стигна след подписания през юни тази година договор между Република Македония и Република Гърция, с който беше направена поредна крачка за намиране на решение на спора, воден от Атина и Скопие вече 27 години за името Македония.

Резултатът от допитването ще определи и по-нататъшните действия по ратификацията на договора и влизането му в сила и процеса на присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз.

Над 1 800 000 са избирателите в Македония, които имат право да участват в референдума. Те са призовани да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция?"

Гласуването започва в 7 часа местно време и ще приключи в 19. Събитието ще премине при засилен интерес от страна на местни и международни наблюдатели, чиито брой надхвърля 11 хиляди.

Властите в Република Македония приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната, въпреки опитите за сплашване.

Вчера в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов "предатели".
"Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония", заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими. Освен в Австралия днес гласуват и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от гласуването на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни, след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.