Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турската лира отново се срина
30 Август 2018
Централната банка в страната не успя да върне увереността на инвеститорите, а рейтинговата агенция Moodys понижи кредитния рейтинг на 20 турски финансови институции
Турската лира отново пое надолу, след като Централната банка в страната не успя да върне увереността на инвеститорите, а рейтинговата агенция Moodys понижи кредитния рейтинг на 20 турски финансови институции.

Към 15:45 ч. българско време курсът на турската валута се е понижил с около 3% спрямо този на американския долар и така един долар се обменя за 6.44 лири. Спрямо еврото сривът е от около 2.5% и едно евро се обменя за 7.52 лири.

Основното опасение на инвеститорите в Турция остава, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и зет му - финансовият министър Берат Албайрак - не правят достатъчно, за да се осигури независимост на Централната банка. Според инвеститорите Ердоган и Албайрак също така трябва да успокоят пазарите и да спрат разпродаването на лири.

„Не виждаме голям риск за икономиката на Турция или за финансовата й система", каза финансовият министър, цитиран от Hurriyet, попитан какъв е най-големият риск пред Анкара за 2019 г. Moodys обаче понижаването на кредитния рейтинг на финансовите институции обаче посочи, че е налице повишен риск от влошаване на финансирането в Турция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.