Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отново масов антиправителствен протест в Румъния
12 Август 2018
В съботната вечер отново десетки хиляди изпълниха центъра на Букурещ. Протести имаше и в по-големи градове
Без инциденти протече втората вечер на антиправителствени протести в Румъния. Ден по-рано над 400 души бяха ранени след сблъсъци между полиция и демонстранти, искащи оставката на кабинета на социалдемократите. 

В съботната вечер отново десетки хиляди изпълниха центъра на Букурещ. Протести имаше и в по-големи градове, като излезлите са несъгласни с политиката на правителството, която според тях ще намали борбата с корупцията в северната ни съседка. 

"Не мога да продължавам така. Ако тези протести не доведат до нещо, нацията ни е изгубена", обясни мотивите си 19-годишен протестиращ в Букурещ.. 

В антиправителствените протести в Румъния участие взимат много емигранти, които вече не пребивават постоянно в страната заради лошите условия на живот. 

Според някои оценки протестиращите тази вечер в центъра на Букурещ са били 40 хиляди.

На фасадата на една от сградите на Площада на победата с проектор с огромни букви е изписано послание за оттегляне на премиера: "Дънчила, оставка!" Преди това хилядите демонстранти светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите. Недоволните скандираха "Без насилие", "Единство", "Оставка", "Крадци". 

Протести имаше тази вечер и в други румънски градове като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца. 

Демонстрациите доведоха до размяна на остри реплики между управляващите. От Социалдемократическата партия излязоха с изявление, в което поискаха официално извинение от президента Клаус Йоханис заради критиките му към действията на полицията през вчерашния ден, когато десетки бяха задържани, а над 450 пострадаха при сблъсъци. В пост в социалните мрежи Йоханис определи тези действия като брутални и непропорционални, а премиерът Виорика Дънчила обвини държавния глава, че подстрекава народа срещу правителството. По-късно лидерът на управляващите Ливиу Драгня нарече митингите акция срещу конституционния строй на Румъния. 

Себастиян Курц - канцлер на Австрия, която в момента председателства ЕС, обаче разкритикува властите в Букурещ, като заяви, че Европа очаква пълни обяснения за случилото се. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.