Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Рекордни жеги в Европа
4 Август 2018
Метеоролозите очакват рекордните за континента 48 градуса да бъдат преминати
Европа е обхваната от опасни горещини. Метеоролозите очакват рекордните за континента 48 градуса да бъдат преминати, съобщава БНР.

Трима души загинаха в Испания заради горещото време през изминалата седмица. Вчерашният ден е бил най-горещият регистриран в страната със средна температура 36 градуса и половина. Дори в полунощ живакът е сочил над 30 градуса. 

В Португалия днес бяха измерени 46 градуса. Над 740 пожарникари се борят с горски пожар в южната част на страната. Евакуирани са две села. Властите в Лисабон затвориха детските площадки и призоваха хората да избягват дейностите на открито. Франциска от португалския град Евора е категорична:

"Това не е нормално, непоносимо е честно казано. Надявам се тази гореща вълна да не продължи дълго, защото е много трудно - дори в нашия регион, където сме свикнали с високите температури. Сякаш въздухът не се движи и трудно се диша."

В Долината на смъртта в американския щат Калифорния пък беше отчетен най-горещия месец в историятана планетата, като средната температура през юли е била почти 49 градуса. В Швеция също беше отчетен най-горещия месец юли за страната от 250 години. Заради жегите в страната има и нов най-висок връх, тъй като досегашният рекордьор - ледник на южния връх на планината Кебнекайсе, се стопи с 4 метра.

Полицията в швейцарския град Цюрих посъветва стопаните на кучета да има сложат обувки, заради нагорещилия се асфалт. Очаква се температурите в страната да достигнат 37 градуса през следващите дни.

В Холандия властите издадоха заповед за затварянето на няколко участъка по магистралите, защото жегата разтопи асфалта.

Заради горещините във Франция работа спряха четири от ядрените реактори.

В Хамбург властите са събрали почти пет тона мъртва риба от езера през уикенда. Пожарникари са започнали да наливат свежа вода в някои водоеми, за да се вдигне нивото на кислорода в тях.

Министерството на околната среда на Великобритания съобщи, че повече от 6000 риби са загинали заради жегите в няколко района на страната.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.