Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прецедент! Турски съд оправда водещ журналист - опозиционер
16 Юли 2018
Той бе обвинен в шпионаж заради материал за предполагаеми доставки на оръжие на бунтовнически групировки в Сирия
Турски съд оправда днес водещ журналист от опозиционния в. „Джумхуриет“, който бе обвинен в шпионаж заради материал за предполагаеми доставки на оръжие на бунтовнически групировки в Сирия, предаде БТА.

Ердем Гюл, шеф на бюрото на „Джумхуриет“ в Анкара бе оправдан от наказателен съд в Истанбул, съобщиха вестникът и Анадолската агенция, цитирани от АФП.

Гюл бе осъден през 2016 г. на пет години затвор за „шпионаж“ след публикуването през 2014 г. от вестника на разследване, според което камиони с оръжие, наети от тайните служби, са били задържани на сирийската граница.

Касационният съд на Турция отмени през март тази присъда, като изтъкна, че няма достатъчно елементи в подкрепа на обвиненията. Съдът бе препоръчал журналистът да бъде оправдан.

„Журналистиката не е и не може да бъде престъпление“, написа Гюл в Туитър след днешното решение на съда.

Гюл бе съден по това дело заедно с тогавашния главен редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар, който сега живее в Германия.

Дюндар не бе оправдан от съда в Истанбул и неговият процес продължава. През март Касационният съд отмени първата му присъда от пет години и десет месеца затвор, но за да поиска по-строга присъда.

Публикуването на разследването от „Джумхуриет“ през 2014 г. предизвика възмущението на президента Реджеп Ердоган, който бе обещал, че вестникът „ще си плати скъпо“.

Изданието имаше множество юридически трудности през последните години. Много ръководни представители на вестника и журналисти бяха осъдени през април за „терористична дейност“. Те бяха освободени по време на процедурата по обжалване.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.