Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тръмп поиска от съюзниците в НАТО да увеличат разходите за отбрана на 4% от БВП
11 Юли 2018
Президентът Тръмп постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%, коментира президента Радев
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е поискал от съюзниците от НАТО да увеличат веднага разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщава БНР. Това съобщи от Брюксел президентът Румен Радев: "Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това".

"НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави държавният глава. Според него този натиск ще продължи и затова в условията на тази трансатлантическа несигурност трябва да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. 

"Наред с политиката за сдържане и отбрана да се гради диалог", каза още Радев. Той потвърди, че към Македония ще бъде отправена покана за започване на преговори за членство в пакта.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.