Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спасителните екипи се надпреварват с времето, за да извадят децата от пещера в Тайланд
5 Юли 2018
12 момчета и техния треньор са блокирани в пещера вече близо две седмици
Спасителните екипи се надпреварват с времето, за да извадят блокирания от вече близо две седмици в пещера в Тайланд юношески футболен отбор, заявиха властите, предаде БТА.

„Това, което най-много ни притеснява, са метеорологичните условия. Ако отново вали, нашите усилия може да претърпят неуспех, както стана предишния път“, заяви началникът на спасително-издирвателната операция Наронгсак Осотанакорн, съобщи ДПА.

Миналата седмица се наложи водолазната спасителна операция за 12-те момчета и техния треньор да бъде прекратена за няколко дни поради силните дъждове, които наводниха цялата пещера.

„Очакваме оценка за времето от метеорологичната служба, както и отрядът на специалните сили да направи физическа оценка на момчетата и тогава ще тръгнем оттам“, каза Наронгсак.

Тайландската метеорологична служба прогнозира възможни силни валежи по-късно днес, които може да продължат пет дни.

„Ако нашата оценка е, че има 90-процентов шанс безопасно (да изведем момчетата с водолази) и 10-процентов риск, пак може да опитаме“, каза Наронгсак.

Тайланд се намира насред дъждовния сезон. На 23 юни наводнение блокира изхода на пещерата, докато групата – 12 момчета на възраст 11-16 години и техният 25-годишен треньор – била вътре, за да разглежда пещерата.

Един от чилийските миньори, спасени през 2010 г. след 69 дни под земята в срутил се рудник, отправи послание за кураж и надежда към блокирания отбор и треньора, предаде Ройтерс.

„Искам да поздравя властите и семействата на тези 12 деца и да им дам сила“, каза миньорът Марио Сепулведа във видеопослание в Туитър.

Трийсет и тримата чилийски миньори прекараха над два месеца под земята, след като на 5 август 2010 г. рудникът им за добив на мед и злато се срути и ги блокира на дълбочина от около 625 м. През първите 17 дни се предполагаше, че всички са загинали.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.