Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС постигна споразумение за мигрантите
29 Юни 2018
Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз са постигнали споразумение по заключителния документ от срещата, включително и по горещата тема за миграцията
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз са постигнали споразумение по заключителния документ от срещата, включително и по горещата тема за миграцията. "Италия вече не е сама след тази среща на върха. Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главният принцип: всеки пристигнал в Италия, пристига в Европа. Евросъюзът установява нови правила за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море, и поема задължението да реформира Дъблинското споразумение за разпределение на бежанците", заяви италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват организирането извън Евросъюза на центрове за нелегални мигранти, които са се насочили към ЕС, заяви пред журналисти австрийският премиер Себастиян Курс след среднощната среща на Европейския съвет. „Това беше дълга дискусия и в ЕС все така има различни подходи, но аз се радвам, че има много държави, които настояват да се съкратят потоци към Европа. Това е не само Вишеградската група, но и Холандия, Дания, България, тези, които се обявявах за силна и активна външна политика. Радостни сме, че за пръв път планираме центрове (за мигранти) извън ЕС. Дълго време изисквахме такива зони на безопасност или центрове за пристигане (на мигранти) да съществуват извън Европа, и тази идея се осъществи и присъства в текста" (на заключителния документ), отбеляза Курц.

Според френския президент Еманюел Макрон при тази среща "победило европейското сътрудничество. Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Трябва да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", каза още Макрон след повече от 10 часа преговори в Брюксел.

Страните от Европейския съюз стигнаха до компромисното решение за разселване на бежанците на доброволна основа, заяви от своя страна полският премиер Матеуш Моравецки. "Това е добър компромис. Постигнахме това, към което се стремяхме. Има положение за разселване на доброволна основа. Ние сме много доволни”, каза той. Европейският съвет успя да съгласува центрове за мигранти извън Европа, заяви от своя страна австрийският канцлер Себастиян Курц.

Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че ще има повече средства за справяне с миграцията.

Страните от Евросъюза ще засилят в близките години работата на Агенция за граничния контрол „Фронтекс” и ще отделят тримилиарден транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците, заяви на свой ред германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция. „Показахме, че искаме да усилим "Фронтекс", а именно до 2020 година", каза тя. „Договорихме, че вторият транш за Турция ще бъде предоставен, защото Турция прави много за бежанците”, добави Меркел. По думите й „фактът, че ЕС съгласува общ текст” по така важната тема като миграцията е „добър знак”. „След днешния ден аз съм оптимистична, че ще може да работим и занапред, въпреки че трябва да преодолеем различни възгледи”, отбеляза Меркел.

Лидерите на страните-членки от ЕС ще обсъдят на днешното си заседание хода на преговорите по Брекзит във формат 27. В същия формат ще се състои и среща на ръководителите на страните от еврозоната. Очаква се също така страните да приветстват факта, че третата спасителна програма за Гърция приключи успешно. Съветът ще направи преглед на развитието на преговорите по Брекзит, като разгледа оставащите нерешени въпроси, свързани с оттеглянето и рамката на бъдещите отношения. Очаква се главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние да представи актуалното състояние на преговорите до момента. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
05 Jul, 2018 | 17:18

Аз съм българче от средата на 21 век, след Великите катаклизми на Великия Преход. В край свободен аз живея, наистина, вече от края и до края е свободно. Имам много незаконни деца - не съм ги броил де, и още повече незаконни. Тези термини са останали от преди Прехода, от епохите на дуалистичното мракобесие, но кои са законни и кои не са си личи от душещипателния факт, че незаконните имат повече депутати в Народното Събрание. Всичките ми деца са мургави, - българки в Новия Ред няма. Един от първите Декрети на Свободата беше - за всички българки безплатна, задължителна ваксинация! Също, не може юнашки да се каже че всички деца съм ги прави аз, един вид, живота си е непрекъсната любов. Размера на Пособията зависи от броя на децата които издържам, и мен могат да ме видят по всяко време с найлонови торбички да курсирам между супермаркета и апартамента, - заради децата имам право на двустаен - спалня, хол и кухня. Чух че в Америка такива се водят за тристайни, и кухнята е все пак стая, но ние сме си европейци и колко ни завиждат за това! Аз работя, - не се майтапя, - секюрити. Това е и основната, почти единствената работа, охраната на Оазисите на боговете. Понякога, в моменти на размисъл съм се чудил, - от къде идват протаиновите вафли и кока-колите? Може би Китай, - никъде не пише и никой не пита. Тези работи обаче могат да се пишат свободно, демокрация, но само в художествената литература защото никой не я чете, а и все по малко хора разбират букви, което пък се поущтрява, защото българската азбука е фашистка. И българче да се наричам - първи срам си е за мене! Това също се поущтрява, за да си знам мястото. Знам го най лоялно и затова и получавам екстра Пособия! Мен боговете много ме кльопат! Изповядвам естествено мохамеданството, но където трябва, казвам небрежно - какъв бог бе, аз съм си атеист, - поущтрява се.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.