Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ирак ще съди САЩ и Великобритания за бомбите с обеднен уран
Николай Атанасов - 2 Февруари 2010
2000-те тона такива бомби предизвикали ръст на раковите заболявания и малформациите сред иракските деца

Министерството по правата на човека на Ирак ще подготви колективен иск срещу САЩ и Великобритания с настояване за финансови компенсации заради използваните в страната бомби и снаряди с обеднен уран, съобщава арабският ежедневник As-Sabah цитирайки изявления на иракския министър по правата на човека Виждан Михаил Салим (Wijdan Mikhail Salim), цитиран от иранската телевизия Press TV.

За иска ще бъдат изпълзвани данни на Министерството на науката и околната среда на Ирак, според които през първата година след нахлуването в страната през 2003 г., войските на САЩ и Великобритания използвали редовно боеприпаси с обеднен уран.

Иракските военни експерти уточняват, че през първите няколко години от военната операция в Ирак, над страната са хвърлени 2000 тона бомби с обеднен уран. Радиацията от тях предизвикала рязко увеличение на раждането на деца с малформации  и увреждания, особено в южните провинции на Ирак.

По-рано американската армия използва подобни боеприпаси през 1995 г., по време на конфликта в Босна, както и по време на бомбардировките над Югославия през 1999 г. В резултат се появи зловещият “балкански синдром”, довел до смъртта от рак на стотици войници или появата на загуба на паметта, безсъние и възпаление на ставите и дихателните пътища у ветераните от войната.

Ръководството на НАТО призна използването на боеприпаси с обеднен уран в Югославия едва през 2000 г., в писмо на тогавашния генерален секретар на Алианса Джордж Робъртсън до генералния секретар на ООН Кофи Анан. Според документа, в хода на около 100 бойни операции, войските на НАТО използвали около 31 000 такива снаряди, съдържащи почти 10 тона обеднен уран.

По време на операцията “Пустинна буря” през 1991 г. в Ирак и Кувейт срещу танкове и бункери са използвани боеприпаси с 320 тона обеднен уран, усилващ бронебойната сила на снарядите. Предполага се, че тогава контакт в различна степен с урановия прах от боеприпасите или заразена военна техника са имали до неколкостотин хиляди войници. В организмите на някои от ветераните впоследствие са открити следи от уран, но връзката между ръста на заболеваемостта сред тях и престоя им облъчените с радиация райони е трудно доказуема. Много от американските войници, сражавали се в първата война в Ирак се оплакват от бързо настъпваща умора, болки в главата и мускулите, загуба на паметта и проблеми с дишането. Здравословните проблеми получиха определението “Синдром на войната в Персийския залив”.

Пентагонът не крие използването на бомби и снаряди със сърцевина от обеднен уран и в хода на активните бойни действия в Афганистан. Вашингтон оправда използването на подобни боеприпаси с необходимостта от “унищожаването на подземните комуникации и добре укрепените цели на противника”.

Специалисти от канадския Медицински център за изследвания на урана установиха, че бомбардировките с уранови боеприпаси е предизвикало ръст на онкологичните заболявания сред децата в Афганистан. Учените посочват, че кръвните проби, взети от местното население в поразените райони през 2002-2003 г. показали концентрация на урана в тях 100 пъти над допустимата норма.

Обедненият уран или уран-238, е страничен продукт на преработката на горивото за ядрените реактори. Неговата плътност надвишава 1,7 пъти тази на оловото, поради което той се използва широко в производството на военна техника, в т. ч. в танковата броня, в корпусите на атомните бомби или като ядрено гориво на многостадийните водородни бомби. Основното военно приложение на обеднения уран обаче са бронебойните снаряди, куршуми и бомби.

Боеприпасите със сърцевина от обеднен уран с невероятна лекота пробиват броните на танковете и железобетонните тавани на подземните бункери. По време на Войната в Персийския залив те позволили на американската армия да “разбие на пух и прах” иракските танкови подразделения, гордо отбелязва началникът на артилерията в сухопътните сили на САЩ, полк. Джеймс Ноутън. Години след “Пустинна буря” на местата на обмбардировките са отчетени 9 пъти повече случаи на левкемия и други ракови заболявания.

Основната опасност от радиационно заразяване от обеднения уран е свързана с попадането му в организма под формата на прах. Според предположенията на специалистите, микрочастиците уран, които се образуват се при взрива на боеприпаса, засядат в дихателните пътища, белите дробове и хранопровода, влизат в контакт с кожата или могат да попаднат в организма заедно с хратната и водата, повишават риска от развитието на рак и водят до увреждания на потомството на изложените на действието му хора.

Тъй като оръжията, съдържащи обеднен уран, са сравнително нови, все още няма международна договореност, регулираща, ограничаваща или забраняваща използването им.

Представители на Международната коалиция за забрана на урановото оръжие, включваща над 90 международни неправителствени организации призоваха за забрана на производството и използването на оръжия с обеднен уран, резолюции с подобно съдържание нееднократно бяха приемани и от Европейския парламент. Сред противниците на мораториума върху подобно оръжие, освен САЩ, са и Великобритания и Франция, които посочват, че използването му не противоречи на международните норми, а твърденията, че носи рискове за човешкото здраве са напълно неоснователни. 

Пентагонът посочва, че вредното въздействие на уран-238 е краткосрочно и в този смисъл може да се разглежда по-скоро като “химическо замърсяване”, отколкото като радиоактивно излъчване. Според експертите на американското министерство на отбраната, обедненият уран става напълно безопасен за околната среда 7 години след използването му. 

Въпреки това, на американските военнослужещи е разпоредено да не се приближават до бойна техника, поразена от снаряди с обеднен уран, като в случаи на крайна необходимост това може да става само в защитни костюми, след което носилите ги се подлагат на щателна водна баня.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.