Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КНДР извърши втори ядрен опит
Николай Атанасов - 25 Май 2009
Регистрираното земетресение от 4,5-4,7 по Рихтер сочи, че той е бил по-мощен от първия ядрен тест от октомври 2006
Сателитна снимка на района край град Килджу, къдзето е разположен севернокорейският ядрен полигон.
Сателитна снимка на района край град Килджу, къдзето е разположен севернокорейският ядрен полигон.

Тази сутрин КНДР проведе втори успешен подземен ядрен опит, който бе потвърден от държавната Централна телеграфна агенция на Северна Корея KCNA.

“В съотвествие с нуждите на нашите научни и технически специалисти, на 25 май нашата република проведе още едно подземно ядрено изпитание като мярка за укрепването на ядрените ни сили за самоотбрана”, се посочва в съответното изявление, цитирано от южнокорейската осведомителна агенция Yonhap.

По-рано Корейският институт по геология и минерални ресурси (KIGMR) в южнокорейската столица Сеул регистрира в 9,54 ч. местно време (3,54 ч. българско време) “изкуствен подземен трус” с магнитуд 4,5 степен по Скалата на Рихтер в окръг Килджу (Kilju) в североизточната провинция на КНДР Хамйонг (Hamgyong), където е разположен полигонът, където бе извършен и първият севернокорейски ядрен опит през октомври 2006 г.

По време на предишния ядрен тест бе регистрирано земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер, припомня сеизмологът от Корейската метеорологична администрация Йо Йонг Джу (Yoo Yong-gu). 

По данни на Геоложката служба на САЩ (USGS), земетресението е било с магнитуд 4,7 по Скалата на Рихтер и е регистрирано на дълбочина 10 км. под земната повърхност на около 64 км.северозападно от севернокорейския град Кимчек (Kimchaek) и около 375 км. североизточно от столицата Пхенян, съобщава Associated Press.

Министерството на отбраната на Руската Федерация уточни, че мощността на изпитаното от Пхенян ядрено устройство е била около 20 килотона, предаде ИТАР-ТАСС. Същата мощност е имала и американската атомна бомба, взривена в небето над Хирошима в 8,15 ч. местно време на 6 август 1945 г. Японските спецслужби, които проучват детайлно ядрения опит заедно с колегите си от Южна Корея и САЩ, не изключват възможността тестваното устройство да било компактна ядрена бойна глава за балистична ракета.

Използвайки "суматохата"около ядрения опит, малко по-късно Северна Корея е изпитала и ракета "земя-въздух" с малък обсег на действие - до 130 км., която била изстреляна от полигона Мусудан-ри (Musudan-ri) на източното крайбрежие на страната, съобщава Kyodo, цитирайки информация на южнокорейската осведомителна агенция Yonhap. След нея бяха изстреляни още две подобни ракети.

След като опита бе остро разкритикуван като "сериозна заплаха и предизвикателство към международната общност" от страна на властите в Япония и Южна Корея, бе оповестено, че "провокацията" от страна на КНДР ще бъде обсъдена на извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Токио.

Още на 29 април Северна Корея заплаши, че ще извърши втори ядрен тест в знак на протест срещу осъждането от страна на Съвета за сигурност на ООН на ракетното изстрелване за “пуска на комуникационния й спътник” на 5 април т. г.

КНДР проведе първото си подземно ядрено изпитание през октомври 2006 г. на полигона в Килджу, след което Съветът за сигурност на ООН наложи на Пхенян редица икономически санкции, в т. ч. забрана за експорта в КНДР на материали с възможна двойна употреба в ядрената или ракетната й програма.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.