Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ разполагат изтребители на НАТО край границата на Русия?
Николай Атанасов - 25 Март 2009
Щатските ВВС са подготвили план за прехвърлянето на изтребителите си F-16 от базата “Авиано” в Италия, в Полша
F-16 от
F-16 от "Авиано" и емблемата на 31-во изтребително авиокрило на САЩ.

Ген. Джон Кредок.

Командването на американските ВВС е разработило план за предислоцирането на американските изтребители F-16 от състава на НАТО, от американската ВВС-база “Авиано” в Италия на територията на Полша, съобщава CNews, цитирайки информация на неофициалния  печатен орган на Въоръжените сила на САЩ, списанието Star and Stripes.

Според нея, планът е част от подготовката за концентриране на авиацията на Северноатлантическия пакт в близост до границите на Русия. Проектът бил оповестен първоначално в анализ на зам.-изпълнителният офицер на командващия ВВС на САЩ, подполк. Крис Сейдж (Lt. Col. Chris Sage) в официалното издание на Пентагона Air and Space Power Journal.

Авторите на плана са на мнение, че прехвърлянето на F-16 в Полша, където ще бъдат открити нови бази със съответния персонал и оборудване, ще позволи допълнителното засилване на групировката на НАТО по перспективно за операциите й направление. Преди години, базираните в “Авиано” изтребители се включиха във въздушните удари срещу бивша Югославия и бойни операции над Ирак

Командването на Военновъздушните сили на САЩ в Европа (USAFE) и командирът на базираното в “Авиано” 31-во изтребително авиокрило (31st Fighter Wing) бриг. ген. Крейг Франклин (Brig. Gen. Craig Franklin), обявиха, че предложенията на Сейдж засега са само “академичен документ” и отказаха по-нататъшен коментар.

Заедно с това снощи, в окончателния си доклад пред Конгреса на САЩ, главнокомандващият на НАТО в Европа, ген. Джон Кредок (Gen. John Craddock) потвърди, че отношенията между САЩ и Русия са в най-лошото състояние след края на “Студената война” и са в период на “дълбока неизвестност”, тъй като Москва е предприела курс на всяване на разногласия сред държавите в Европа и подриване на влиянието на Вашингтон на Стария континент, предава днес France Presse. Като доказателства за тезата си, Кредок посочи Руско-грузинската война от август 2008 г. и Газовият конфликт Русия-Украйна от януари 2009 г. Генералът бе категоричен, че очаква отношенията между САЩ и Русия да останат изключително сложни и през следващите няколко години. 

Ген. Кредок посочи, че и събитията в Грузия през миналото лято, и газовия конфликт с Украйна тази зима, са целяли отслабването на сплотеността между държавите-членки на ЕС и намаляването на влиянието на САЩ в региона. Той отбеляза, че Москва “не се церемони” с най-близките си съседки, както и с европейските държави, които зависят от доставките й на синьо гориво.

Според генерала, войната в Южна Осетия е разрушила окончателно наложилата се след края на “Студената война” представа, че границите на бившите държави на СССР, граничещи с Русия, се намират в безопасност.

Прехвърлянето на F-16 в Полша ще прехвърли силите на НАТО по-близо до бившите съветски републики Украйна и Грузия, които попадат в сферата на интерес на Алианса и са кандидатки за членство в него, посочва Сейдж. Военни експерти обаче посочват, че разстоянието от Полша до Грузия и от Италия до Грузия е почти едно и също и малко изтребители F-16 в пълно въоръжение биха могли да стигнат до кавказката република без дозареждане.

Плюс на базите в Полша ще са по-големите възможности за тренировки на летателния състав, а като минуси се посочват разходите от стотици милиони долари за прехвърлянето на самолетите и личния състав, направените вече вложения от $ 600 млн. в базата в “Авиано” и очакваната остра съпротива от страна на Москва.

Към момента в “Авиано” са разположени 2 оперативни ескадрили с изтребители – 510-та и 555-та ескадрила на 31-во изтребително крило, въоръжени с изтребителите 4-то поколение F-16CG Fighting Falcons от модификацията Block 40 в едноместен и двуместен вариант.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

na
26 Mar, 2009 | 21:38

taman i nie da se vredim

drakon
26 Mar, 2009 | 17:53

един път наполеон после хитлер сега е ред на нато


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.