Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължава борбата с африканската чума
2 Август 2018
Близо 50 000 прасета са били убити в Румъния
Собствениците на стопанството в Болярово, които от седмици отказват да пуснат ветеринарите, обвиняват Агенцията по храните в некомпетентност. Те обжалват решението за евтаназия на животните в Софийския административен съд.

Собствениците искат административният акт на агенцията, според който животните трябва да бъдат убити, да бъде отменен. Те твърдят, че решението е взето при съмнителни резултати от първата проба на овцете.

Според животновъдите протоколът, който констатира две болни животни, е недействителен. „Защо датата ,на която ми е обявено, че имам съмнителна реакция, на същата тази дата, на 18 юли вече имах заповед за евтаназиране на моите животни?”, пита Ани Петрова.

Междувременно продължава вземането на втори проби в 10-километровата зона. Правят се първи изследвания и в разширената зона за контрол, резултатите се очакват следващата седмица.

Близо 50 000 прасета са били унищожени в Румъния заради африканската чума по свинете, пише местният в. "Гъндул". Председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция Джеронимо Бадуку Брънеску уточни, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като 521 от тях са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 прасета са били евтаназирани до момента и са обработени 51 досиета за обезщетения, съобщи Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи ( 1 лв. е 2,38 леи – б.р.), а в процедура на оценка са още 86 досиета, заяви председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Държавата обезщетява собствениците на умъртвените животни със суми, съобразени с цените на пазара, пише още "Гъндул". Обезщетенията ще бъдат изплатени в срок от най-много 90 дни на стойност между 8 и 12 леи за килограм, в зависимост от редица критерии, определени със закон, съобщи Националната санитарно-ветеринарна агенция, предаде bTV.

Ръководителят на Оперативния център за спешни ситуации Раед Арафат заяви, че румънците не трябва да се страхуват от заразяване с болестта. "Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лечение е изключително агресивна. Важното е, че не засяга здравето на хората", подчерта Раед Арафат след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации в рамките на вътрешното министерство.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.