Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха български ферми, произвеждащи яйца с фипронил
14 Септември 2017
Затворени са три ферми, като стотици хиляди яйца са иззети както в тях, така и в складове и в магазинната мрежа
Спрени от дейност са склад и три български ферми, в чийто продукция са открити яйца с фипронил с концентрация 0.027 мг на кг, част от тях вече са постъпили в търговската мрежа. Нарушителите са „Консорциум Агробизнес” АД с две птицеферми с номера 3БГ04001, 1БГ04001 и „Агроинвест Продукт”ООД с ферма номер 3БГ04003. Това съобщиха в министерството на земеделието Тодорка Янковска, зам.-изпълнителен директор на БАБХ и Д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в БАБХ. Съгласно данните на европейски орган по безопасност на храните опасна за здравето на хора е доза с концентрация 0.72 мг на кг, добави тя. При нас установеното е значително по-ниско, но въпреки това е над допустимите нива, които са 0.005 мг на кг. До момента са извършени общо 569 проверки, от които 435 са в складове, предприятия, преработващи яйца или такива, които влагат яйца и яйчени продукти в своето производство и 134 ферми, в които се отглеждат кокошки-носачки, уточни тя. При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставката на яйца и яйчени продукти с произход всички страни-членки на ЕС. На бизнес операторите бяха връчени предписания всяка доставка да бъде придружена с протокол от изпитване, че тази партида е свободна от фипронил, при липса на такива доказателства пробите се вземат и се изпращат веднага за изследване в акредитирани лаборатории. За част от пратките се установи, че има такива доказателства, за други нямаше и бяха изпратени проби за анализ, продължи Янковска.

При проверките във фермите се акцентира на мероприятията и използваните препарати за дезинфекция, с особено внимание към препарати, съдържащи фипронил в състава си. Към всички български фермери беше дадено предписание да гарантират безопасността на своите продукти с изпращане проби за анализ, доказващи отсъствието на фипронил, посочи Янковска. Д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в БАБХ поясни, че източникът на тези яйца с фипронил над допустимата норма е пакетиращ център за яйца, в който продават яйца три птицеферми. В самият склад са възбранени всички количества яйца - над 50 хил. на брой, същата фирма има склад за търговия на едро в София и там също са възбранени над 109 хил. яйца, посочи той. Проследени са по този начин дистрибуторите и в търговската мрежа са възбранени над 99 хил. яйца. Явно е, че фермерът е извършил нарушение на правилата, съмненията са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил без той да е разрешен за такъв вид дейност, посочи Кулински. Тези яйца поетапно ще бъдат унищожавани до доказване на произхода на проблема,ще ъдат уведомени и съответните органи на прокуратурата, добави той.

Ако някой потребител е закупил яйца с тези номера, да не ги консумира, а да ги върне там, където ги е купил, препоръчаха експертите. Няма данни яйца от тези фирми да са напускали страната. Цялата тази информация ще бъде изнесена на интернет страниците на министерството и на БАБХ. /БГНЕС


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.