Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Известен фермер от Швейцария учи български фермери да правят алпийски сирена
17 Юли 2017
Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско днес и утре той ще направи пред фермери от района мекосирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко
Швейцарският фермер Йоаким Аншо ще учи тази седмица български фермери да правят алпийско сирене.
Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско днес и утре той ще направи пред фермери от района мекосирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.
Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.
Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в  сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации и продажби на два пъти на пазара - в 12 и 17 часа.
Проектът "Седмичен фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община,Програма Европа 2017от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНАи в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа отБългаро-швейцарската програма за сътрудничество.
Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (LeSapalet)в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (GruyèrePaysd Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя.От осем години работи във фермата, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петимаот общо шестте работници във фермата.
Гледат 1000 овце от френската порода Лакон (Lacaune) – порода за мляко, доят в момента 750 овце.Имат 80 хектара в равнината, откъдето добиват само сено, и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500-1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози и 80 прасета. Преработват годишно 180‘000 литра овче мляко, 170‘000 литра краве мляко, които купуват от съседите, 10‘000 литра козе мляко. Всички млека са биологично сертифицирани.
Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство.
В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.
През 2013 година фермата Льо Сапалепечели голямата награда Agroprix 2013.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.