Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Горски, партньорски организации, журналисти и студенти извършиха залесяване в рамките на Седмица на гората
7 Април 2017
Първият ден на залесяването е учреден преди 92 години
„Залесяването се е превърнало в символ на Седмицата на гората. Първият ден на залесяването е учреден преди 92 години. С доброволния труд на стотици хора са извършвани мащабни залесявания в различните кътчета на България. На мястото на ерозираните планински склонове и на унищожените от порои земи българските лесовъди създават 18 млн. дка нови гори“, това каза проф. д-р Иван Палигоров - зам.-министър на земеделието и храните пред журналисти по време на залесяването, съобщиха от МЗ.  
5000 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са съставени от началото на годината до момента. Издадени са повече от 1000 бр. наказателни постановления. 
От началото на 2017 година в страната са възникнали 151 пожара, които са засегнали 8 600 дка горски територии, от които 270 дка са опожарени от върхови пожари. През 2016 г. са залесени общо 26 000 дка гори от държавните горски предприятия и общини. 
 „Много се радвам, че тук има колеги и наши партньори от други институции и организации, защото всичко което постигаме е с общи усилия. С тези думи  проф. Палигоров връчи станалите вече традиционни награди на служители от служба Жандармерия, Пожарна и Полиция за съвместна работа при опазване на горските територии.  Наградени бяха:  
Момчил Мишов – разузнавач V степен в група „Криминална полиция“ при РУ Кула на ОДМВР – гр. Видин за разкриването на посегателства и установяването на незаконни дейности, извършени в българските гори.  
Група „Специални операции“ от Зонално жандармерийско управление гр. София, взела активно участие в предотвратяване на нарушения и залавяне на системни нарушители в района на Софийска област. 
Младши експерт Стоян Спиров - началник на дежурна смяна в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Харманли, за проявен професионализъм и активно участие в погасяване на горските пожари, възникнали през 2016 г. на територията на общините Тополовград, Харманли и Маджарово, област Хасково. 
Инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ връчи специалните журналистически награди: „Искам да благодаря и на хората, които правят достояние на обществеността това, което се случва в горите, за обективното отразяване на проблемите и темите в горския отрасъл и да им връча специалните журналистически награди“, подчерта той.
Александра Гинева, журналист от  Дарик радио получи награда за „За обективно и професионално отразяване на събития и теми от горския сектор”. Данаил Андреев, журналист от Агро ТВ - за „За обективно и своевременно отразяване на проблемите и постиженията в горския сектор“.  
Специална награда на Югозападно държавно предприятие – връчи инж. Дамян Дамянов, директор на предприятието. Тя бе присъдена на Цветелина Атанасова, журналист от  Българска национална телевизия за „За обективно и професионално отразяване на събития и теми, свързани с контрол и опазване на горските територии на Югозападно държавно предприятие.
Участниците в залесяването залесиха зимен дъб, бук и черен бор.
Залесяването е традиционно и е част от поредицата събития в рамките на Седмица на гората 2017 г.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.