Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Голям интерес към Фермерския пазар в София
19 Март 2017
На Фермерския пазар е пълно с хора, хората трудно си пробиват път, на всяка сергия има място, на което да вкусиш продукта, желаещите да купуват се множат
На Фермерския пазар на столичната ул. „Оборище” днес е истинска навалица от хора, както се казва няма къде игла да хвърлиш. Най-много се харчеха сладката от горски плодове и рачела от тиква на една от сергиите. Но привличат и другите - от червената и черна боровинка, от горска ягода, както и шипковия мармалад. Мая Ангелова произвежда домашни сладка от близо 7 г. в с. Превала, община Чипровци. Гледаме предимно плодовете ни да са от Балкана, защото си живеем там. Иначе технологията е същата, каквато беше на моята баба, която знаеше как се правят вкусни сладка, споделя тя. Нищо по-различно. Тя и близките й са кандидатствали по един българо-швейцарски проект „За Балкана и хората” и получили финансиране. Направили малко цехче с печки на дърва, на които варят сладкото. Парите са отишли главно за оборудването и ремонта на помещението. Произвеждат малки количества сладка. Ако направим по-големи трябва да слагаме консерванти, а не искаме, не добавяме дори лимонена киселина, добави Мая Ангелова, доволна от интереса на хората. 

Радваме се, че има такива пазари, но искаме да са по–чести, заяви Стоян Пелтешки, който произвежда краве и овче сирене по Наредба 26 в гр. Угърчин. Той и негови колеги са говорили за това с кмета на София Йорданка Фандъкова и с един от бившите министри, те обещали, че пазари на фермери ще има всяка седмица в столицата, но още чакат това да стане реалност. 

Днес има двойно и тройно повече хора тук, отколкото имаше на новогодишния пазар, преценил е Пелтешки. От 3 г. правя сирене и установих, че то може да се прави и от мляко, шегува се той. Миналата година в България са внесени хиляди тонове палмово масло и фермерите искат само едно – да се напише кои фирми са го закупили. Производителят на сирене се гневи, че въпреки този кошмарен внос на нито една опаковка с продукти у нас не пише да има съставка палмово масло, което е изключително вредно за организма на човека. Ние имаме животни, които дават мляко и затова сиренето ни е вкусно, казва простичко той. Пелтешки се възмущава и на свои колеги, които не искат да произвеждат качествени продукти, а слагат заместители. Според него в страната има не повече от 15 ферми, които работят по Наредба 26 и дават истинско сирене на хората. Един качествен продукт се познава по номера на сертификата – по него може да се провери дали стоката е минала контрола , сподели Ели Илиева от Българска асоциация „Биопродукти” и ни показва какво да гледаме на етикетите. Тя предлага свои и на колегите си кокосово и фъстъчено масло, както и друг вид органични храни за трапезата.

Добромир Филипов произвежда млечни продукти в с. Дюлево, община Стрелча. Приятно сме изненадани от интереса, нашите продукти са фермерски, имаме овце и крави, но имаме и преработвателно предприятие, разказва той. Правим всичко от истинско мляко, а сметката ни излиза, когато стигаме директно до потребителя, сподели производителят. Камен Иванов настоява, че вкусен хляб има в България, той предлага брашно от спелта, което се нарича още житото на фараоните. Но е факт, че масовият хляб, който се продава в магазините, се прави от нискокачествена фуражна пшеница, признава той. В нашата страна допреди 50-60 г също се е отглеждала спелта или динкел, която е пшеница на около 6 хил. години и която е с уникални качества, с богато съдържание на витамини , минерали и фибри, уведомява ни Камен Иванов. Миналата година на „Зелената седмица” в Берлин фермата е обявена за най-големият производител на спелта на Балканския полуостров. Последните години са го изнасяли на Запад, но отскоро са решили да затворят цикъла тук и нещо полезно и ценно да достигне и трапезата на българина. Предстои да отворят фурна, свързали са се с майстор пекар и скоро ще зарадват хората първо във Варна, а после и в други гладове с вкусен хляб.

На Фермерския пазар е пълно с хора, хората трудно си пробиват път, на всяка сергия има място, на което да вкусиш продукта, желаещите да купуват се множат. Истински пазар с истинска храна - дано това да стане ежедневие не само в София. Така ще са доволни всички, а най-вече децата, които почти не знаят вкуса на родните качествени продукти. /БГНЕС


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.