Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Агенцията по храните ще изследва чужди продукти по нашите магазини
6 Март 2017
Мултинационалните компании използват различни рецепти и предлагат храни с различно качество на пазара в Източна и в Западна Европа
Българската агенция по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас, съобщава БНР. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти и предлагат храни с различно качество на пазара в Източна и в Западна Европа. 

В ефира на "Хоризонт" д-р Камен Николов от Агенцията за безопасност на храните отбеляза, че у нас не е правено проучване на качеството на хранителните продукти, които са произведени от международни корпорации и няма конкретни данни, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението, че стоките, продавани у нас и на Запад, са с различно качество. 

Категорично трябва да се направи изследване, за да се види какъв е съставът, подчерта експертът: 

След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че и ние ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар. 

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, каза още Николов: 

Ако производителят ясно е обозначил на етикета съставките на продукта, това не е нарушение на законодателството. Ако обаче има разминаване на това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции. 

В случая (данните от изследването в Словакия – бел.ред.) не говорим за такова нещо – говорим за продукти, които носят едно и също име, но имат по-малко съдържание на определени съставки, но това е обявено на етикета. Това са такива практики, които за съжаление са често срещани и срещу тях не може да предприемем нищо, докато няма промени в законодателството. 

На среща на министрите в Брюксел днес страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които категорично се противопоставят срещу производството на храни с друго качество за техните граждани. Камен Николов посочи: 

Днес има събиране на министрите и нашият министър категорично ще застане зад тезата, че не може едни и същи марки да се предлагат с различно качество – това е дискриминация – и ще се търси вариант за европейско законодателство, съответно – национално законодателство, което да ликвидира този дисбаланс. 

Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас. 

Важни са стандартите за храните, за да има с какво да се сравнява, обясни експертът.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.