Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БАБХ с масирани проверки в магазините за агнешко месо
27 Април 2016
Когато се зададат празници, от Агенцията периодично ни уверяват, че започват засилени проверки
В навечерието на Великден Агенцията по храните прави масирани проверки в магазините за агнешко месо, съобщава БНР. Когато се зададат празници, от Агенцията периодично ни уверяват, че започват засилени проверки в търговската мрежа. Как протичат тези проверки , има ли ефект от тях  и можем ли ние, потребителите, да сме спокойни, че местата от които пазаруваме храна, са под контрол?

На женския пазар магазините за месо са много. Проверяващите влизат в обект, който видимо отговаря на всички изисквания - хигиената е безупречна, месото има свеж вид, указан е произходът му. Оказа се, че нарушения не липсват – печатът на агнешкото е нечетлив, а продавачката носи прекалено много бижута, което е забранено от правилата. Следва един от т.нар. арабски магазини, откъдето журналистите биват пропъдени демонстративно:

Излезте навън да работиме, да предаваме стоката… Това е частен обект… Много сте нагли и нахални.

Преди това обаче забелязвайки проверяващите, няколко души в бели работни престилки хукват от магазина с агнета на рамо и скриват месото в съседен вход. Проверяващите не виждат това. Техните правомощия се простират в рамките на 
търговския обект, хладилните помещения и складовата база. Клиентите скептично наблюдават отстрани и дават свое обяснение на ситуацията:

Нямаме избор всеки иска да хапне нещо – по празниците Великден и Гергьовден.

Преди час взех агнешка плешка на 11.50, а преди половин час цената беше 10.20.

На нищо не вярвам, но трябва човек да се храни. В нашата държава никой не си гледа работата. Проверките за формални – за отчитане на дейност.

Заради ситуацията с изнесеното от магазина агнешко месо, инспекторите от агенцията поеха ангажимент да се върнат на изненадваща проверка в същия магазин, без журналистите.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.