Факти, Анализи, Коментари
   18 Септември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Руското ембарго свали драстично цената на млякото
28 Януари 2015
Неконтролираният внос на имитиращи млечни продукти ще доведат до тежки последици за българското животновъдство, предупреждават млеко- и месопроизводителите

Драстичният спад на изкупните цени на млякото и неконтролираният внос на имитиращи млечни продукти ще доведат до тежки последици за българското животновъдство, предупреждават от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите. Представители на сдружението ще бъдат изслушани днес от парламентарната комисия по земеделие в търсене на решение на тези и още проблеми.

Заради руското ембарго цената на млякото е паднала до 50 стотинки на литър, което е с 14 стотинки под себестойността, обяснява животновъдът Танчо Колев. Удар по сектора са и имитиращите продукти, които вместо с мляко са произведени с палмово масло и други заместители:

"Четири лева кашкавал, три лева сирене - е, пише сирене, но къде е Агенцията по храните да го изследва, че не е сирене, че е имитиращ продукт. Не сме спирали да даваме сигнал до агенцията, че във веригите магазини се продават такива продукти, които са имитиращи, които не са от мляко, но реакция няма."

Другият сериозен проблем е, че държавата закъснява с поръчването на ваксината за син език. Ако през пролетта тя не бъде поставена, това ще е фатално за българското животновъдство, смятат фермерите.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.