Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мирослав Николов: Не съм видял подадени оставки в УС на Фонд "Земеделие"
10 Юли 2014
Конфликтът между Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" продължава

Конфликтът между Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" продължава. Провали се заседанието на Фонда и той остана без Управителен съвет, защото след отказа на директора му Мирослав Николов да подаде поисканата му оставка  членове на УС подадоха оставки.

Мирослав Николов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие" обясни появилите се информации, че ДАНС е влязла във фонда. Той не потвърди подадените оставки от членове на Управителния съвет на фонда, с мотив, че не е видял писмени заявления.  В интервю за БНР Николов съобщи още, че от Управителния съвет на фонда са освободени тримата заместник- министри на земеделието. Бяха изпратени длъжностни лица от министъра на земеделието, които да се опитат да вземат достъпа ми до класифицирана информация. Но в бързината не бяха изпълнени всички процедури и към момента няма такова нещо. Документите не бяха изготвени коректно и бяха намесени други лица. Това е поредното доказателство за натиска, който се прилага над фонда. Достъп имам от два месеца и тази процедура, която са стартирали може да бъде обжалвана, каза Николов.
Но аз вече съм объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не мога да бъда сигурен кой е член и кой не е член. В УС имаше хора, които бяха за първи път на такова заседание. Продължават промените с цел да бъде възпрепятствана работата на Фонда. Доколкото моята информация е вярна знам, че г-н Гечев / заместник-министър - б. ред / вече не е член на УС. Не съм видял подаване на остваки и не мога да коментирам, обясни Николов. Не съм видял има ли подадена оставка или това просто се тиражира. Изход има - продължаваме да работим, категоричен беше той.

Светла Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации и бивш заместник-министър на земеделието заяви, че такова поведение на институциите е недопустимо и обижда целия сектор: "Като процедура това е безпрецедентно. УС избира изпълнителния директо, може да го избере без мотивация. Предлага се от министъра на земеделието и той се гласува с решение две трети от УС. За мен е необяснимо и е съмнително, ако е имало кворум и това,че Мирослав Николов не иска да подаде оставка, това няма никакво значение. УС може да го освободи, така както са го избрали дори без да се мотивират. Вчера се разигра цирк. Действията не кореспондират с това, което се желае - ние мног ожелаем да нямаме това лице за изпълнителен директор на фонда, но подаваме оставки и го бетонираме. За мен действията са насочени към това той да бъде оставен като директор на Фонда. Аз лично н ебих се доверила на нито един подпис оттук насетне, защото му е отнето всякакво доверие. Работата на Фонда вече е блокирана. Рисковете от създалата се ситуация произтичат от липсата на доверие. Всички такива замервания между Министерството и Фонда няма как да не се отразят върху бранша. Да не говорим, че ЕК също ни наблюдава и аз, ако съм от ЕК, няма да бъда много спокойна за парите, които ни дава Европа."

Бойко Синапов от Асоциацията на българските животновъди смята, че случващото се между МЗХ и фонд "Земеделие" ще бъде понесено от животновъдите: "Недопусимо е в такива моменти, когато в страната има огнища на заразни болести за животни, те да не успеят да направят кворум и да се проведе УС. Възмутени сме. Дръпната ни е голяма спирачка и не можем да продължим така, каза Синапови и заяви, че смисъл от протести има и животновъдите вече подготвят такива."


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.