Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
KBC купи и ОББ
31 Декември 2016
Белгийската група KBC е собственик на СиБанк и ДЗИ. Така след обединението това ще бъде най-голямата банковозастрахователна група в България
Обединена българска банка и застрахователят "Итерлийз" вече са собственост на белгийската група KBC. Групата е собственик на СиБанк и ДЗИ, съобщава БНР. Така след обединението това ще бъде най-голямата банковозастрахователна група в България. 

Придобиването на Обединена българска банка, която в момента е четвъртата по големина в България, беше очаквано. Тя е притежание на Гръцката национална банка, а купувачът е белгийската група KBC. В България тя отдавна е собственик на СиБанк и на застрахователите от ДЗИ. Заедно с придобиването и на "Интерлийз" общата цена на сделката е 610 милиона евро. Това е собствен ресурс на белгийската група, която присъства на българския пазар от 2007 година. Комбинацията на СиБанк и ОББ ще доведе до създаването на третата по големина банкова група в България. 

Очаква се преди приключването на сделката ОББ да раздаде дивидент от 183 млн. евро, което подлежи на одобрение от БНБ. Цялата сделка трябва да бъде одобрена от редица регулаторни органи, сред които БНБ и КФН.  Най-вероятно обединението ще бъде приключено през второто тримесечие на 2017 г.

Неведнъж банкери са коментирали, че предстоят сливания на банковия пазар. Според тях това ще го направи още по-стабилен и по-добре функциониращ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.