Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България отбелязва икономически растеж от 2%
17 Юни 2015
Има и повишение на промишленото производство и спад на безработицата

България отбелязва икономически растеж от 2% и ръст на износа с 12 на сто. Има и повишение на промишленото производство и спад на безработицата. Това сочат данните за развитието на българската икономика към юни 2015 година. Това обобщение направи Българската търговско-промишлена палата в изданието "България в цифри“.
 
Анализаторите на работодателската организацията не скриват факта, че успеха ни в износа се дължи на евтината работна ръка в България в сравнение с останалите страни в Европейския съюз. Отчитат се повече заети лица на годишна база – около 60 хил. в сравнение със същия период за миналата година, както и излишък от над 1 млрд. лева в бюджета спрямо дефицит от 900 млн. през май 2014.

Данните показват и 82% усвояемост по европейските програми, което е с около 20% повече в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. Страната ни запазва рейтинга си в международен аспект. България е на 11-о място по ръст на БВП сред страните-членки в Европейския съюз и на 12-о място по отношение на оптимизма за подобряване на бизнес климата.

На 38-о място сме в класацията на Световната банка по условия за правене на бизнес и сериозно се изкачваме по показателя „макроикономическа стабилност“. Спад има при активността на инвеститорите. Лошо се оценява правната среда в България.

Българската търговско-промишлена палата се разграничи от позицията на останалите работодателски организации по отношение поскъпването на тока за бизнеса от 1-ви юли. В началото на седмицата Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанската камара и КРИБ заплашиха с писмо до премиера, че ще искат оставките на енергийния министър и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, ако не бъдат въведени европейските практики на ценообразуване.

Председателят на палатата Цветан Симеонов заяви, че решението е в равното третиране на промишлените и битовите абонати, и в субсидирането на социално слабите домакинства.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.