Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Студентка е под карантина в Пловдив, обиколила цяла Европа преди да се прибере
27 Февруари 2020
Момичето тръгнало от Германия, минало за три дни през Рим, после прелетяла до Истанбул и влязла в България
Студентка от Пловдив е под карантина, след като обиколила цяла Европа, преди да се върне под тепетата, съобщи днес пред журналисти д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция "Надзор на на заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Момичето тръгнало от Германия, минало за три дни през Рим, после прелетяла до Истанбул и влязла през ГКПП "Капитан Андреево" в България. От РЗИ-Хасково са информирали здравната инспекция в Пловдив, че студентката трябва да бъде поставена под карантина у дома си.

Продължават да са под карантина и учениците от Математическата гимназия в Пловдив, които бяха в Италия на стаж. Една жена е приета в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги", тъй като се усъмнила, че грипоподобните й симптоми може да са от коронавирус.

Утре най-вероятно резултатите от пробата й ще са готови. Отрицателен за коронавирус е тестът на 7-годишното дете, дошло от Мюнхен преди 18 дни и лежало в Педиатрията на УМБАЛ "Св. Георги", казаха още от РЗИ.

Днес бе сформиран кризисен щаб за Пловдивска област, с участието на шефовете на всички болници в региона, РЗИ, Лекарския съюз, общините, полицията, ДАНС и др. Той ще заседава всяка седмица, за да контролира ситуацията в областта.

Вече са заделени легла за евентуални случаи на заразени с коронавирус в две пловдивски болници и в карловската болница. 46 са леглата в УМБАЛ "Св. Георги", 38 легла в УМБАЛ "Пловдив" и 10 - в Карлово.

Засега в областта няма нито един регистриран случай, съобщи областният управител Дани Каназирева, която е председател на кризисния щаб. Взети са всички мерки за пристигащите от засегнатите страни в Западна Европа и Китай на пловдивското летище, поясни тя. Утре ще бъде извършена инспекция на летището, за да се види дали взетите мерки работят.

От РЗИ посъветваха да не се създава паника сред населението, още повече, че в Пловдивско има завишение на броя на болните от грип тип В. Втората грипна вълна вече е засегнала две училища в Пловдив - ОУ "Алеко Константинов" и ОУ "Княз Александър І", както и две - в Раковски, които са в грипна ваканция до понеделник.

Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели.

Втората грипна вълна обаче няма нищо общо с коронавируса, каза областният управител. От РЗИ пък посъветваха всички, които са притеснени, да се тестват първо за грип в лабораториите в града под тепетата, където има бързи тестове за това.

Едва, когато се отхвърли грип и болният има контакт или идва от Западна Европа, да се пристъпват към тестовете за корона вирус. Тестовете за грип обаче не са безплатни, предупредиха от здравната инспекция.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.