Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Затвориха кариерите над Белащица
27 Февруари 2020
Зам.-министърът на енергетиката връчи на изпълнителните директори на двете кариери постановления за затварянето им
Затвориха двете кариери над Белащица днес следобед с министерско постановление. На място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който разпореди от името на министър-председателя двете предприятия за добив на инертни материали да бъдат затворени.

Спешната проверка на кариерите бе инспирирана днес след протеста на жители на селата от родопската яка пред сградата на община "Родопи" в Пловдив. Заедно със зам.-министъра на енергетиката на място бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, както и част от протестиращите.

Жечо Станков връчи на изпълнителните директори на двете кариери постановления за затварянето им. Причината, която се посочва е нарушаване на екологичното равновесие в близките села и замърсяване на околната среда. Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов получи правомощия да санкционира концесионерите на кариерите, ако се стигне до нерегламентирано възобновяване на работата им.

Съгласно Закона за подземните богатства, министърът на енергетиката има право да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. В Министерството на енергетиката е постъпила информация за издадени три наказателни постановления на концесионера на находище "Белащица" от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив. Наказателните постановления са издадени, заради извършени нарушения от страна на концесионера на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Две наказателни постановление, влезли в сила, са издадени и на концесионера на находище "Белащица-участък "Юг".

По-рано през деня десетки недоволни жители на Белащица и околните села излязоха днес с плакати на Главната в Пловдив. Хората настояваха кариерите да бъдат затворени.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.