Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арестуваните с подкуп шефове на НЗОК източили 1 млн лева от касата
10 Май 2018
В схемата са участвали няколко души, като основен инициатор на документната измама е фармацевт, собственик на няколко аптеки
Пловдивските служители на Регионалната здравноосигурителна каса, които вчера бяха задържани при акция на прокуратурата в Пловдив, са присвоили над 1 млн. лв. от Здравната каса.

Измамата е извършена с имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С.

В схемата са участвали няколко души, като основен инициатор на документната измама е фармацевт, собственик на няколко аптеки. За година е създал три фантомни аптеки, които съществуват само по документи, но пък имат назначен помощник фармацевт.

Директорът на РЗОК Иван Деспотов е приемал дублирани рецепти на имената на реални хора, изпращали са исканията до НЗОК и са получавали парите всеки месец. Пациентите не са останали без лечение – те са взимали медикаментите си от други аптеки.

Присвоените средства са достатъчни за лечението на още двама души.

В схемата участва и още едно лице, което се води социално слабо, но е участвало в създаването на трите фантомни аптеки.

Схемата е станала възможна заради несъвършенства на софтуера на НЗОК. Разследването е установило, че две програми се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.