Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мъртва риба в река Чепеларска
21 Октомври 2016
Констатиран е мътен синьо-зелен цвят на водите на реката и наличие на мъртва риба при моста на село Катуница
След сигнал на „зеления“ телефон на РИОСВ – Пловдив за наличие на мъртва риба при бента на Марица в района на град Садово бе извършена проверка от експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС. Мъртва риба не бе открита. След разговор с подателя на сигнала и информация за променен цвят на водите на река Чепеларска, вливаща се в Марица, е извършен обход по течението на Чепеларска при мостовете на Кемера и на село Катуница. Констатиран е мътен синьо-зелен цвят на водите на реката и наличие на мъртва риба при моста на село Катуница. 

За да се установи евентуалната причина, е извършена проверка нагоре по течението на реката. Взети са проби за анализ от точките на заустване на промишления поток отпадъчни води в канала на „КЦМ“ АД и „Агрия“ АД. Измерени на място са електропроводимост и рН. Измереното рН за смесен поток промишлени и битови води на КЦМ АД е 10.89. Причината за завишената стойност е повреда на рН-метъра на ЦПСОВ на КЦМ АД, поради което са дозирани по-големи количества варно мляко с цел утаяване на металите. Поради липса на киселина не е било коригирано рН на отпадъчни води на изход на ЦПСОВ. Аварията е отразена в експлоатационен дневник на съоръжението.
 
Констатирана е висока стойност на електропроводимостта на заустваните промишлени отпадъчни води на „Агрия“ АД в канала на КЦМ АД, като са взети проби за анализ от тръба, заустваща отпадъчните води в канала на КЦМ АД и от шахта на изход  на локалната пречиствателна станция за производствени отпадъчни води на дружеството. Измерените стойности на електропроводимостта на двете точки са над 12000 µS/сm (максимална стойност на калибриране на апарата). След уведомяване на представител на „Агрия“ АД и взимане на проба за анализ в негово присъствие измерената стойност на електропроводимостта вече е 1156 µS/сm.  

Очакват се резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби за съдържанието на пестициди, метали и други замърсители да покажат каква е причината за замърсяванията на реката. При установяване на нарушения санкциите ще бъдат въз основа на условията в комплексните разрешителни на двете дружества.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.