Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вежди Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния вид
8 Март 2016
Той е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за разрушаването на сградата

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Той е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за разрушаването на сградата.

Тези, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство, се посочва в становище на министерството.

Още през януари 2014 г. Община Пловдив е била уведомена, че тютюневият склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по законовия ред, поясняват също от ведомството. От там обявиха също, че сградата е деклариран паметник на културата от 1977-а година. Тя се намира в историческата зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив”, обявена с протокол номер 5 от 22-ри май 2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Вчера беше установено също, че предоставеното от собствениците удостоверение, въз основа на което са получили разрешение за строеж, драстично се разминава с удостоверението от Министерството на културата.

Междувременно днес около частично разрушената постройка на ул. "Одрин" в Пловдив бяха поставени заграждения, според разпореждания на прокуратурата, която извършва проверка и на цялата документация по случая.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
09 Mar, 2016 | 16:28

А какво ще стане с останалите тютюневи складове, които бяха съборени? Не само в Пловдив има такива!!!

Иван
08 Mar, 2016 | 22:13

Какъв културен паметник! Тези складове се превърнаха в убежище за помяри, клошари мръсотия и грозотия


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.