Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ръководители на болници в Пловдивско притеснени от проект на наредба
15 Февруари 2016
Министър Петър Москов нарече документа отправната точка, по която ще се настройва системата
Националната здравна карта, която беше публикувана преди близо две седмици, продължава да предизвиква оживени дискусии. Със заложените в нея параметри ще трябва да се съобразяват лечебните заведения, които сключват с НЗОК от 1-ви април договорите си за финансиране. Министър Петър Москов нарече документа отправната точка, по която ще се настройва системата и изтъкна, че с приемането Й, вместо за изпълнение на бизнес планове, ще започне да служи на истинските здравни нужди на пациентите. 

Многото въпроси около картата обаче продължават да вълнуват работещите в здравните заведения в цялата страна. Жители на по-малки населени места протестираха в защита на местните болници. В Пловдив предстои среща в Областната администрация на министър Москов с представители на общините и здравните заведения, Регионалната здравна инспекция и Здравата каса. 

Ръководителят на МБАЛ "Свети Панталеймон" доц. Петко Недев обяви несъгласие с обявената преди това проектонаредба с критериите и реда на избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договор. 

Дава се изкуствен аванс на болниците от трето ниво, които заработват дейности от по-долно ниво. Изпратихме възражение управителите на общински болници от област Пловдив, изложихме в писмен вид нашето становище и мотивите за промени. Считаме, че тя ще лиши от право на достъп до медицинска помощ. 

Д-р Христо Пелев, който управлява болницата в Карлово, също се е подписал под становището, изтъкна, че болницата му обслужва 65 000 души и не иска да си представи вариант, при който болницата му не подписва договор с НЗОК. 

Един от спасителните варианти е, ако закрият легла за остро лечение, да разкрием легла за продължително лечение. Другият вариант е, ако се направи някакво осредняване на пътеките.

Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов сподели, че в плановете е заложено увеличаване на леглата в отделенията за химиотерапия и за създаване на нова хирургична база. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.