Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
През последните десет години приходите на българските IT компании отбелязаха ръст от 600%
10 Септември 2015
Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив при откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“

През последните десет години приходите на българските IT компании отбелязаха ръст от 600 %. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив при откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“, предаде „Фокус”. „През последните години сме свидетели на бързо развитие на информационните и комуникационните технологии в България. Днес софтуерната индустрия формира 1,74 % от БВП на страната ни. 60 % от продажбите в сектора са за износ и то за САЩ, Канада и Западна Европа”, каза още Плевнелиев.

По думите му, броят на работните места в сектора преди десет години е бил около 5000 ,а днес само в софтуерната индустрия на България има 17 000 заети. „Покриваме пълния сектор и можем всичко. 90 % от работещите в сектор „Информационни и комуникационни технологии” са млади хора под 35 години. 80 % от заетите в сектора говорят и други езици. Прогнозите са повече от оптимистични”, посочи президентът.

Той добави, че Пловдив и София са двата основни двигателя на този успех, който се случва пред очите ни и то с висока скорост. Според него изключително позитивно в страната ни се развива и аутсорсинга. „Само за година България се изкачва с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации на планетата. В световната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации България е трета.Този сектор се разви с много висока скорост благодарение на толкова много български предприемачи и благодарение на екосистемата, която работи добре”, каза още Плевнелиев.

По думите му, предимствата на България в този сектор са широко известни. „Ние сме регионален център за IT и аутсорсинг. Ние имаме силна репутация и позиция в Европа и в света. Ние отдавна сме доказали качеството на високообразованите кадри на България, силното чуждоезиково обучение и добрата данъчна среда”, добави президентът. По думите му, Пловдив е водещия център в страната, заедно със София, и никой друг. „Тези два града вървят много напред като водещи центрове за IT и аутсорсинг бизнес”, категоричен е Плевнелиев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.