Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пловдив в центъра на тържествата по повод 130 години от Съединението
6 Септември 2015
Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица"
Пловдив днес е център в отбелязването на 130-а годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица".

След тържествения молебен на излизане от храма пловдивският митрополит Николай поздрави всички присъстващи: 
Бог да благослови със своята благодат, със своята милост, със своите щедрости благочестивият православен български народ, да пребъде благословен вовеки в мир, в единство, благодентствие и душевно спасение. Честит, щастлив и благословен празник!

По късно днес в центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка на част от събитията , свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред паметника на площад „Съединение”, на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Преди официалната церемония в Музея на Съединението  ще  бъде открита изложбата „Съхранената памет на Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции.

За пловдивчани,  дошли тази сутрин  в храма Света Богородица  днешният ден е един от най-значимите и светлите в българската история 

- Съединението е най-хубавото нещо, което се случва на България като държава. Нито преди, нито след това българите не са направили нищо такова. 

- Това е голям ден, нещо изключително. Всички тези хора, които са се вдигнали, за да направят една страна. Вълнува ме...

- Всеки българин трябва да се гордее с историята си и имайки предвид това, което ние сме били, и това , което сме. Аз се гордея с това, че съм българин!

Премиерът Бойко Борисов поздрави в изявление всички сънародници  за празника:

След като в годините назад народът ни е успявал да съхрани единството си и е преодолявал изкуствените разделения, вярвам, че и днес българите имаме мъдростта да ценим повече това, което ни обединява, отколкото ни разделя. Като помним и пазим завета на предците ни, можем уверено и с общи усилия да работим, за да бъде страната ни стабилна и просперираща.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.