Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейски панаир на социалните предприятия стартира в Пловдив
26 Март 2015
Все повече държави се замислят, че освен социална, ролята на подобни предприятия има важно значение и за икономиките на страните

11 млн. европейци с различни увреждания участват в икономиката чрез социални предприятия, те дават на брутния продукт участие от 6%. Все повече държави се замислят, че освен социална, ролята на подобни предприятия има важно значение и за икономиките на страните.

70 кооперации от 7 страни участват от днес в тридневния Европейски панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Събитието бе открито от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който ще участва и в обсъжданията по време на форума.

Труден период преживяха социалните предприятия, които съществуваха преди години в страната.В началото преходът към пазарна икономика просто ги помете, после започнаха тук там да се съживяват. На панаира днес бяха изложени продуктите на най- различни кооперации- най-често в текстилната промишленост, конфекцията- за възрастни и за деца, предмети за бита от дърво, украси, технически уреди. Откриването на панаира съвпада и със Световния ден на болните от епилепсия, така наречения Лилав ден.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия се надява с щанда си да привлече интерес към тази група болни хора, които са в състояние да работят и да са полезни и за себе си, и за обществото. В помощ на Асоциацията е програмата за работа за хора с увреждания, която действа у нас вече четвърта година. По нея хората започват работа в различни предприятия, а държавата изплаща възнаграждението им за две години, след които те могат да продължат във фирмите, ако са доказали своите умения. Тук държавата помага. Другаде, както е в гоцеделчевската трудово-производителна кооперация за инвалиди "Атанас Тешов", не разчитат на държавата, а на свободния пазар. 90 души работят там и почти всички са с различни увреждания, което не им пречи да произвеждат качествена конфекция за чуждия пазар, а отскоро и за България. Факт е, че около колекцията им трудно можеше да се мине.

Макар и четвърти поред в качеството си на европейски, панаирът на хората с увреждания се провежда от доста по-дълъг период от време в Пловдив и обикновено се радва на висок посетителски интерес.Пловдивчани отдавна са наясно, че точно той предлага качествени и евтини български стоки, а това е и най- сериозното доказателство за уменията на хората, които са ги произвели. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.