Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За Никулден разрешават риболова на Гребния канал в Пловдив
6 Декември 2014
Гребният канал по принцип е забранен за рибари, допускат ги броени дни в годината - за състезания или за празници, както днес
Риболовът е мъка. Мъка, че не си отишъл за риба. Мъка, че не си хванал нищо… Мъка, мъка, но днес в Пловдив няколко десетки любители на въдицата я преодоляха и се наредиха около водите на Гребния канал, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

На Гребния има толкова много риба, че през лятото с къшей хляб може буквално да изведеш на брега толстолоби. Сега, обаче, за тях е неактивен сезон, а на въдиците днес се ловяха най-често кефали.

Гребният канал по принцип е забранен за рибари, допускат ги броени дни в годината - за състезания или за празници, както днес. Стари рибари твърдят, че вътре е прекалено пренаселено и риболовът трябва да се разрешава по-често със санитарна цел. Специалисти от общината следят положението. Преди години каналът буквално се беше задръстил от растителност и нищо не помагаше, гребците рискуваха при тренировки и състезания. Тогава стари рибари посъветваха да се пусне вътре бял амур, който яде тревата. Пуснаха, рибата се размножи и действително изчисти водата. Белият амур и досега е забранен за риболов.

През лятото пък наводненията в Родопската яка замърсиха водите и на Гребния канал и причиниха масова смърт на толстолоби малко над 3 килограма. По-малките оцеляха. Оказва се, че на определен етап от развитието си толстолобите, макар и да са вече едри, са по-чувствителни към кислорода във водата.

Най-голямата риба, хваната днес, доста по-дребен от умрелите през лятото толстолоб, си плуваше, вързана с въженце около брега. Тя отива в живарник. Най- голям улов още в първите часове днес пък имаше Иван - запален рибар, който лови без значение какво е времето, дали грее слънце или вали сняг, кал ли има или дъжд. В мрежата му се мятаха петнайсетина кефала. Въпреки дъжда, запалените останаха с часове. На някои не им издържаха нервите и си тръгнаха рано. За тях на пазара наблизо пак има улов, шарани всякакъв размер, с люспи и без люспи. Никулден е, така че без риба човек по-добре да не се прибира у дома. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.