Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пловдив заслужава да има опера, защото...
19 Юли 2010

По повод проекта на Министерството на културата да редуцира ОФД-Пловдив до Пловдивска филхармония, творческият колектив на ОФД-Пловдив разпространи следното

ОТКРИТО ПИСМО

До г-н Бойко Борисов
Министър председател на Република България

До г-н Симеон Дянков,
Министър на финансите
До г-н Вежди Рашидов,
Министър на културата
До Комисия по култура в НС
на Република България
 
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,
ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
 
ПЛОВДИВ ЗАСЛУЖАВА ДА ИМА ОПЕРА, ЗАЩОТО:

Пловдив е един от най-старите градове в света и културната столица на България - тук са създадени първото българско издателство - Дановото/1855/, първият български професионален театър/1881/, библиотека с музей/1879/, първото хорово обединение - Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев" /1896 г./,  през 1945 г. - симфоничен оркестър, музикално училище, Пловдивския  университет, куклен театър, а през 1953 г. - Пловдивската опера, по-късно Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, единственото в България Национално училище за сценични кадри -  т.е цикълът е пълен, параболата е завършена.

Много преди раждането на Пловдивската опера като държавна институция тук са правени редица опити за създаването на своя опера от световноизвестния Александър Краев и от Емилия Събева, майка на големия български певец Събчо Събев. Ние се гордеем и дълбоко почитаме усилията и успехите на предшествениците ни. Тук са дирижирали и поставяли едни от най-известните български и чужди диригенти и режисьори, гостували са най-значимите български и чужди оперни изпълнители, школувани на пловдивската сцена творци днес разнасят славата на България по света.

През 1999 г. бе проведена от тогавашния екип на Министерството на културата реформа, в резултат на която се създаде институция с абревиатурата ОФД. Тя се оказа основа за първите трудности и проблеми. В последните няколко години една непремислена докрая, с всички възможни последствия, реконструкция на Градския дом на културата, приета като решение от предишния управленски екип на Община Пловдив,  ни лиши от сцената, залата и прилежащите помещения, които Пловдивската опера обитаваше.

И въпреки цялата трудност на ситуацията, премиери и представления е имало. С идването на големия оперен певец Калуди Калудов като ръководител на ОФД Пловдив ритъмът се ускори - значително по-голям е броят на оперните представления, започна да се завръща прокудената от реконструкцията оперна публика на Пловдив. На подчертан успех се радват балетните спектакли. Сегашният управленски екип на Община Пловдив в лицето на кмета Славчо Атанасов и неговите заместници се опитват да ускорят решаването на наследения от предшествениците си проблем с реконструкцията на Градския дом на културата. В първите месеци на 2011 г. къщата ни ще бъде готова, но ще има ли кой да се нанесе в нея?

Силно сме разтревожени от противоречивата информация, която визира преструктурирането на ОФД Пловдив във филхармония. В някои от случаите се говори и за запазване на хора и солисти, но това пак би означавало лишаване на пловдивчани от оперния им театър. Всеки от нас има солидна подготовка, включваща многогодишни лични усилия и пари от бюджета на държавата, харчени за нашето обучение. Ние сме доказали се творци, оценени от нашата и чуждестранната публика. Познаваме успеха, заслужен на редица сцени в Европа, Азия, Америка. Знаем, че страната ни изживява трудности, породени от глобалната икономическа криза. Но знаем също, че кризата ще бъде преодоляна, както вече това се случва в редица държави по света. Да заличиш нещо сега под диктата на временните обстоятелства е по-лесно, отколкото да го създадеш наново след кризата. Това се осъзнава и от над 12 000 пловдивчани, които подкрепиха с личния си подпис спонтанно родилия се възглас „Пловдив заслужава да има опера", както и от още над 1000 души, застанали с имената си в Интернет. Може и да са повече, защото броят им се множи. Своя подкрепа изразява не само общинското ръководство на Пловдив, Бизнес-експертният съвет, музикалната  и като цяло културната общественост в лицето на най-големи авторитети, но и най-обикновени хора, на които често им е трудно да отделят по няколко лева за да слушат любимата си музика и изпълнители.

Може да се окаже, че с противоречивата информация, тиражирана тук и там, вие, госпожи и господа, сте ни направили най-голямата безплатна реклама. И ние ще ви бъдем много благодарни, ако сме сигурни, че няма с лека ръка и под тежестта на сегашната икономическа ситуация да вземете едно решение, което ще лиши пловдивчани от нашата опера и за което, сигурни сме, след време ще съжалявате.
Защото как да се противопоставим на бездуховността, заливаща нашето общество, освен с оръжията, които ние имаме - красивата, стойностна класическа и съвременна сериозна музика и високо изпълнителско  и техническо майсторство. Операта е колективно изкуство и ако отрежеш единия крак, кому е нужно едно сакато създание. А ние сме призвани и школувани да създаваме и носим радост и удовлетворение на хората.

Считаме, че Министерство на културата трябва да бъде гарант за бъдещето на българската култура.

Нека не забравяме всичко това. Нека седнем заедно на масата за разговори, нека да има диалог.

От Творческия  колектив на ОФД Пловдив



Всеки, на когото не му е безразлично дали Пловдив - вторият по големина град в България и най-старият град в Европа, град с дългогодишни културни традиции, ще остане без Опера, може да даде своя глас в подкрепа на „Пловдив заслужава да има Опера”:Електронна подписка в защита на Пловдивска опера. Гласуването отнема по-малко от минута!

 

http://www.bgpetition.com/plovdiv_zasluzhava_opera/index.html

Към групата във фейсбук под същото мото можете да се присъедините на адрес:

http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/PLOVDIV-zasluzava-da-ima-OPERA/132446290109736?ref=ts

Продължава подписката в Пловдив пред Концертната зала и Общината


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.