Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кадрови промени предстоят в областната дирекция на полицията
4 Януари 2010
Нови началници на районни управления и ключови сектори

Кадровите промени, които се очакваха още след пенсионирането на директора на областната полиция Ангел Рангелов, през януари ще станат факт, научи „Марица". Новият директор Тодор Чонов, който е от два месеца в кабинета на ул. „Княз Богориди", внимателно оглежда късата резервна скамейка на пловдивската полиция и търси началници на няколко районни управления и ключови сектори.

Броени дни преди 31 декември рапорт за напускане подаде началникът на Трето районно - главен инспектор Георги Ралчев.  Той няма достатъчно години стаж, за да бъде пенсиониран, но заключението на проверяващите от Инспектората на МВР изобщо не е в негова полза. Комисията, назначена от министър Цветанов, пристигна в Пловдив през ноември след сигнал на дознателя от Трето РПУ Георги Иванов. Той изнесе информация за нередности в Трето - незавеждане на сигнали на граждани, съмнителни връзки на служители с разследвани лица, манипулиране на дознания и други груби нарушения. Случаят бе описан подробно във вестник „Марица".

Докладът на инспекторите гласи, че Ралчев е превишил правомощията си, допуснал е манипулиране на доказателства, несправедливо е наказал свои подчинени. Освен до министъра и директора, копие от заключението е изпратено и на Районна прокуратура, тъй като имало данни за извършено престъпление от общ характер. Във връзка с проверката предстои да бъдат наказани четирима служители от Трето РПУ. Други трима са наказани за случая с открития краден лаптоп. Според запознати това са самият дознател Георги Иванов и колегата му Невен Радев. Във вътрешната комисия, която разследваше инцидента, участваше и началникът Георги Ралчев. Наказаните служители могат да обжалват наказанията си, заяви директорът Тодор Чонов. Наказание във връзка със същия случай грози и зам.-директора Валери Баненкин, който не е уведомил своевременно министъра за сигнала.

За вече вакантния началнически стол в Трето РПУ според запознати се готви началникът на Криминална полиция Пламен Узунов. Дали това е повишение, или понижение за амбициозния криминалист, може да се спори. Факт е обаче, че назначенията на антимафиоти по горните етажи на полицията се приема със смесени чувства от служителите на Криминална. За неговото място се готви шефът на група „Грабежи" Иван Чочков.

Рокада предстои и в Пето РПУ, където през есента също имаше скандал. Служителят Георги Кондаков заведе дело срещу дирекцията за неплатени дежурства.Помощник оперативният работник съди пловдивската дирекция за неплатени дежурства. Периодът, визиран в жалбата, е 3 години, а сумата - 7000 лева.

Кондаков е само един от двайсетте офицери от Пето РПУ, които дават извънредни дежурства. След 2006 година заплащането на положения извънреден труд се извършва регулярно във всички районни управления с изключение на Пето РПУ, твърдят служители. Въпреки многократните разговори и настоявания от страна на състава, във финансовия отдел не са изпращани протоколи с данни за дежурствата. В края на всеки месец от всяко РПУ се изпраща подробен протокол, на базата на който се извършва заплащането. Началникът на Пето РПУ Чавдар Дайлянов обаче продължил старата практика извънредните дежурства да не се плащат с цел да се реализират икономии. След жалбата, полицаят е бил предупреден да не предприема нищо, защото в противен случай може да облече униформа и да замине на село, твърдят колеги на Кондаков. Въпреки това служителят внася иска в съда. След като жалбата му става достояние на медиите, той е отново е извикан от началника на районното, който го кара да подаде рапорт за напускане. Пред състава постъпката му е квалифицирана като „неморална". Скандалът в Пето отново бе обект на проверка от Инспектората на МВР, а междувременно дежурствата започнаха да се заплащат.

Очаква се в първите дни от новата година Дайлянов също да подаде рапорт за пенсиониране. За нов началник на Пето се спряга сегашният шеф на РПУ-Труд Зарко Стоянов. Друг вариант, който е обсъждан, е началникът на група „Убийства" Владимир Иванов.

Нов началник се търси и за РПУ-Асеновград, тъй като досегашният Илко Трайков също се стяга за пенсия. Миналият месец той бе наказан с порицание, а заместникът му - началникът на Икономическа полиция в Асеновград - Ангел Петков, бе пенсиониран.

Кадрил ще има и в Икономическа полиция, твърдят наши източници. Секторът отнесе множество критики заради слабите си резултати през последните години. Сега ръководството на дирекцията е решило да заложи на нова фигура , извън сектора. В кулоарите вече се носи името на Йордан Ставрев, който оглавяваше група „Наркотици". В досието си той натрупа доста успешни удари срещу пласьори и дилъри на средно ниво. Дипломата му от Академията на ФБР в Будапеща също е сериозен плюс. Дали обаче директорът ще му гласува доверие да приложи мениджърските си умения, усвоени в академията, тепърва ще стане ясно.

Така или иначе, в Областната дирекция предстоят сериозни кадрови промени. В първите интервюта пред медиите директорът Чонов заяви, че разчита на млади хора. Това обаче е  трудно изпълнимо, защото през последните години не се обучават ръководни кадри с тенденция за бъдещо развитие. Много от назначенията, както и пенсиониранията, бяха правени на база междуличностни отношения - приятелства, услуги или страх подчиненият ти да не те замести. Затова и резервната скамейка в полицията не е много дълга.

в. Марица, Пловдив


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

от Шопа
06 Jan, 2010 | 13:25

Странно е, че никой не вижда истинското решение за МВР, ДАНС и РУМО ! Достатъчно е да се видят “специалистите“, които говорят пред ТВ, радиата и вестниците. Всички са дядки на 60 години и повече, с мутри, на които пише КГБ и ДС, да не говорим за сенилността, от която вече страдат. Те отдавна трябваше да бъдат пенсионирани, а на тяхно място да се назначат квалифицирани 25 – 40 годишни служители, задължително завършили специалните школи в САЩ, Германия, Франция и т.н, а не “школото в Симеоново“. Никакви “синчета, дъщерички, племенници–чки, шурейчета, баджанаци и др“., защото са “наши хора“ в службите. Така доста бързо ще се решат проблемите на вътрешната сигурност.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.