Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът: Кабинетът на ИТН трябва да бъде гласуван!
10 Август 2021
Въпросителните около конституционността на процедурата изникнаха, след като Трифонов обяви, че кабинетът му утре няма да бъде гласуван в Народното събрание
Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на "Има такъв народ", за който издаде указ и го внесе в Народното събрание веднага след като мандатът му бе връчен от партията изпълнен. Това стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат във връзка с въпроси на медиите.

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството трябва да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Въпросителните около конституционността на процедурата изникнаха, след като Трифонов обяви, че кабинетът му утре няма да бъде гласуван в Народното събрание. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало.

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващ, трябва да се завърши процедурата, коментира по-рано Арман Бабикян от ИБГНИ, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.